Kurilovská: Daňový podvod nebol v roku 2012 v Trestnom zákone

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 12:27 • 2 min
Kurilovská: Daňový podvod nebol v roku 2012 v Trestnom zákone

BRATISLAVA – Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálne agentúry (NAKA) mohol obviniť podnikateľa Ladislava Bašternáka len z trestného činu neodvedenia dane a poistného, pretože v roku 2012 v Trestnom zákone nebol zakotvený trestný čin daňového podvodu.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes pre agentúru SITA rektorka Akadémie Policajného zboru SR Lucia Kurilovská, ak bol spáchaný trestný čin v roku 2012, polícia musí postupovať podľa Trestného zákona, ktorý bol účinný v čase spáchania skutku. „Viaceré skutkové podstaty, ktoré súvisia s takouto trestnou činnosťou týkajúcou sa najmä DPH a vratiek DPH, sa dostala do Trestného zákona až novelou v ruku 2014. V roku 2012 skutková podstata daňového podvodu v zákone nebola, ale dá sa tento čin postihnúť skutkovou podstatou trestného činu neodvedenia dane a poistného,“ vysvetlila Kurilovská.

Podľa rektorky akadémie trestnosť takéhoto trestného činu môže zaniknúť vtedy, keď stíhaný za tento trestný čin dodatočne uhradí spôsobenú škodu najneskôr nasledujúci deň po dni, keď sa po skončení vyšetrovania oboznámil s výsledkami vyšetrovania. „Musí tam byť však splnená podmienka, že v období posledných 24 mesiacov nesmel byť trestne stíhaný za takýto alebo obdobný trestný čin,“ uviedla Kurilovská.

Polícia v utorok potvrdila vznesenie obvinenia voči podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi. „Dňa 17. marca vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vzniesol obvinenie osobe L. B. za zločin neodvedenia dane a poistného," povedal pre agentúru SITA hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. Podľa vyšetrovateľa Ladislav Bašternák ako konateľ spoločnosti BL-202 si v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške 1 974 954,43 eura. Firma Ladislava Bašternáka chcela vrátiť DPH za kúpu siedmich bytov v hodnote viac ako 11,849 milióna eur v komplexe FIVE STAR Residence, pričom za byty zaplatila len 1,456 milióna eur. Tým mala spoločnosť podľa vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície získať daňovú výhodu a neoprávnene si uplatniť nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH vo výške 1 732 287, 67 eura.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies