Kúrenie môže byť lacnejšie, štát tomu bráni!

NETKY.SK • 31 Október 2013, 08:37 • 2 min
Kúrenie môže byť lacnejšie, štát tomu bráni!

BRATISLAVA - Kúrenie by mohlo byť lacnejšie. No to by nám štát najskôr musel rozviazať ruky. S takýmto tvrdením prišli teplári. Tvrdia, že ak by Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) reguloval ceny menej, v konečnom dôsledku by domácnosti ušetrili.

slovakia

left justify in out

"Cena tepla pre domácnosti sa reguluje prakticky na trikrát. To spôsobuje problémy pri odhade ceny na dlhšie obdobie", vyhlásil šéf Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný. Teplári pritom tvrdia, že ak by vedeli garantovať určité ceny na niekoľko rokov dopredu, nestrácali by zákazníkov medzi firmami. Tie si totiž často radšej spravia vlastnú kotolňu, ktorá nepodlieha regulácii. Vďaka vlastnému zdroju na kúrenie si môžu samy kontrolovať cenu tepla a prispôsobiť tomu aj svoj biznis plán. Na odchod firiem od teplární však doplácajú práve domácnosti. Keď podnik rozviaže zmluvu s teplárňou, prestane jej zároveň platiť za spoločné rozvody, ktoré využívajú aj bytovky. A o koľko menej teplári vyberú za správu rozvodov, o toľko viac musia zdvihnúť takzvanú fixnú zložku cenu tepla pre domácnosti.

Naopak, podľa šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka je regulácia úplne v poriadku. Obhajuje ju aj tým, že sa nemenila jej metodika a prostredie pre biznis s teplom nikoho nediskriminuje. Téme sa venuje denník HOSPODÁRSKE NOVINY v článku s názvom "Lacnejšiemu kúreniu bráni štát, tvrdia teplári".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona