Kurdským Arbílom i Kirkúkom otriasli explózie

NETKY.SK • 23 August 2014, 19:55 • 2 min
Kurdským Arbílom i Kirkúkom otriasli explózie

ARBÍL - Niekoľko zranených si dnes vyžiadala explózia, ktorá otriasla mestom Arbíl - metropolou relatívne stabilného kurdského regiónu na severe Iraku.

slovakia

left justify in out

Pri výbuchu nedošlo k obetiam na životoch, spresnila agentúra Reuters.
      

Miestna televízia odvysielala zábery na požiarnikov, ako sa snažia uhasiť horiace zvyšky auta, ktoré explodovalo pred strojárskym inštitútom stojacim neďaleko cesty spájajúcej Arbíl s Kirkúkom. Bomba bola pripevnená na aute s bagdadskou ŠPZ.  
      

Miestny policajný veliteľ Tárik Núrí prostredníctvom kurdskej spravodajskej webovej stránky Rudaw.net ubezpečil obyvateľov Arbílu, že "bezpečnostná situácia v meste je stabilná a pod kontrolou". 
      

Stránka Rudaw.net okrem toho informovala, že ďalší incident zaznamenali v Kirkúku, kde pri explóziách troch áut prišlo o život najmenej 18 ľudí a ďalších 70 ich bolo zranených.    
      

Iracký Kurdistan je v poslednom čase čoraz viac ohrozený postupujúcimi vojskami militantnej organizácie Islamský štát (IS).  Kurdské bezpečnostné zložky sú v stave najvyššej pohotovosti po tom, ako IS - predtým Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) - po bleskovej ofenzíve zaznamenal v júni na severe Iraku veľké územné zisky.  
      

Kurdistan pred časom vďaka relatívne stabilnej bezpečnostnej situácii prilákal niektoré ropné spoločnosti - napríklad ExxonMobil či Chevron, ale po úspechoch IS mnohé z nich pozastavili svoje aktivity alebo stiahli svojich zamestnancov z regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies