Kurdský líder kritizoval zníženie dotácií pre Kurdistan

NETKY.SK • 4 Marec 2018, 17:59 • 2 min
Kurdský líder kritizoval zníženie dotácií pre Kurdistan

BAGDAD - To, že iracký parlament schválil federálny rozpočet znižujúci dotácie pre Kurdistan, je úder regionálnemu partnerstvu. Vyhlásil to v nedeľu premiér tohto autonómneho regiónu Nečirvan Barzání.

slovakia

left justify in out

"Je nešťastné, že princípy partnerstva a konsenzu boli ignorované," povedal na tlačovej konferencii v Arbíle, hlavnom meste irackého Kurdistanu. "Ak chceme mať stabilný Irak, nemalo by sa to riešiť z pozície silnejšieho voči slabšiemu, ale prostredníctvom dialógu."

 

Jeho výroky zazneli deň po tom, ako iracký parlament odhlasoval federálny rozpočet vo výške v prepočte 71,4 miliárd eur, ktorý znižuje dotácie pre Kurdistan z minuloročných 17 percent na 12,6 v tomto roku. Kurdskí zákonodarcovia na protest voči škrtom hlasovanie bojkotovali.

 

Podľa irackej vlády sú vyčlenené dotácie primerané 5,2 miliónu obyvateľov Kurdistanu. Premiér Hajdar Abádí vyslovil spokojnosť s dlho odkladaným schválením rozpočtu. Hlasovanie parlamentu sa odkladalo celé mesiace pre nezhody o tom, koľko prostriedkov vydeliť pre Kurdistan a oblastiam spustošeným tromi rokmi bojov proti extrémistickým milíciám Islamského štátu.

 

Bagdad má spory s Kurdistanom, odkedy sa v tejto oblasti a sporných územiach ovládaných kurdskými silami konalo v septembri referendum o nezávislosti. Bagdad reagoval sankciami na Kurdistan vrátane zákazu medzinárodných letov do tohto regiónu a z neho. Iracké sily sa navyše zmocnili mesta Kirkúk po tom, ako sa z neho v októbri stiahli kurdské oddiely pešmergov, dodáva agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies