Kurdskí protestujúci dnes násilne vtrhli do budovy europarlamentu v Bruseli

NETKY.SK • 7 Október 2014, 13:36 • 2 min
Kurdskí protestujúci dnes násilne vtrhli do budovy europarlamentu v Bruseli

BRUSEL - Do budovy Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli dnes okolo 10.00 h miestneho času vtrhlo vyše 50 kurdských demonštrantov, ktorí premohli ochranku a dostali sa na verejné priestranstvo na treťom poschodí europarlamentu. Dôvodom ich nátlakovej akcie bol protest proti pasivite, ktorú podľa ich názoru prejavuje EÚ voči kurdskému obyvateľstvu trpiacemu prenasledovaním zo strany Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Kurdskí demonštranti sa už v raňajších hodinách zhromaždili na Luxemburskom námestí na povolenej demonštrácii pred budovou EP. Tragické udalosti z posledných dní a hodín v Kurdmi obývanom meste Kobané na severe Sýrie demonštrantov vyburcovali natoľko, že sa rozhodli svoje protesty preniesť priamo na pôdu europarlamentu.

 

Aj napriek posilnenej policajnej ochrane sa početnej skupine demonštrantov podarilo dostať k budove europarlamentu, rozbiť jedny z hlavných vchodových dverí a po potýčke s členmi bezpečnostnej služby sa dostať na tretie poschodie, kde hlasno požadovali stretnutie s predstaviteľmi zákonodarného zboru EÚ.

 

Ich pobyt v budove EP trval okolo pol druhej hodiny. Demonštranti odišli potom, keď sa s nimi stretol predseda EP Martin Schulz; prítomní boli aj predseda skupiny socialistov a demokratov v EP (S&D) Gianni Pittella a predstavitelia ďalších politických frakcií.

 

Schulz demonštrantov ubezpečil, že osud Kurdov nie je poslancom europarlamentu ľahostajný, dodal, že sa o tejto otázke bude rokovať na najbližšom plenárnom zasadnutí a pripomenul, že sa v tejto súvislosti stretne s predsedom Európskej  komisie Josém Manuelom Barrosom, aby spoločne koordinovali svoje úsilie v prospech Kurdov v Sýrii a Iraku. 

 

Po potýčke medzi demonštrantami a členmi parlamentnej ochranky boli ľahšie zranení dvaja ochranári.

 

Násilné vtrhnutie demonštrantov do europarlamentu neohrozilo prebiehajúci proces "híringu", ktorý sa konal v jednej z budov tejto inštitúcie. Počas incidentu bol "vypočúvaný" nominant na podpredsedu Európskej komisie Jyrki Katainen.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona