Kurdskí povstalci sa z Turecka začnú sťahovať do Iraku

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 18:18 • 2 min
Kurdskí povstalci sa z Turecka začnú sťahovať do Iraku

ANKARA - Kurdskí povstalci oznámili, že z tureckého územia do Iraku sa začnú sťahovať 8. mája. Ich odchod je súčasťou mierového procesu, o ktorom rokuje uväznený vodca Kurdov Abdullah Öcalan s tureckou vládou.

slovakia

left justify in out

Bojovníci Kurdskej strany pracujúcich (PKK) sa majú stiahnuť do svojich základní na severe Iraku, ktoré doteraz používali ako odrazový mostík na útoky na tureckej pôde. Líder PKK Murat Karayilan informoval, že sťahovanie sa uskutoční vo viacerých fázach a skončiť by sa malo "čo najskôr", hoci časový harmonogram nešpecifikoval. Karayilan vyzval tureckú armáda, aby sa zdržala "provokácií a na odchádzajúcich bojovníkov neútočila, inak odchod zastavia".

Mierový proces, ktorý má ukončiť skoro 30-ročný boj za nezávislosť Kurdov, sa začal 21. marca, keď Öcalan vyhlásil historické prímerie. Ako povedal Karayilan, pokračovať bude v ďalších troch etapách, pričom prvou z nich je odchod povstalcov z Turecka. V druhej etape je na rade vláda, od ktorej Kurdi očakávajú udelenie širších menšinových práv, prepustenie tisícov ich väzňov a ústavné zmeny, ktoré posilnia a rozšíria ústavné práva Kurdov, ktorí tvoria asi 20 percent zo 75 miliónovej populácie Turecka. Treťou etapou bude "normalizácia vzťahov".

Öcalan, ktorý si odsluhuje doživotný trest za ozbrojený boj za nezávislosť Kurdov, o mierovom procese rokoval od konca minulého roka so zástupcami tureckej tajnej služby. Celý proces bude skúškou vplyvu Öcalana na svojich spolubojovníkov aj po rokoch väzenia. Predchádzajúce štyri prímeria zlyhali, takže mnohí sa k novej iniciatíve stavajú skepticky. V prípade úspechu by však mohlo prímerie znamenať ukončenie konfliktu, ktorý si od roku 1984 vyžiadal viac než 45 000 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies