Kurdské sily údajne opäť získali kontrolu nad Mósulskou priehradou

NETKY.SK • 19 August 2014, 08:10 • 2 min
Kurdské sily údajne opäť získali kontrolu nad Mósulskou priehradou

BAGDAD - Kurdské milície dnes oznámili, že sa im podarilo obnoviť úplnú kontrolu nad najväčšou irackou priehradou pri Mósule, ktorú pred necelými dvoma týždňami ovládli islamisti. Uviedla to agentúra AP s tým, že správu zatiaľ nepotvrdili ďalšie zdroje z oblasti bojov.

slovakia

left justify in out

V prípade potvrdenia jej pravdivosti by išlo o prvé väčšie víťazstvo kurdských a irackých síl v boji proti islamistom, ktorí ovládli rozsiahle oblasti severného a západného Iraku. Jednotky kurdskej domobrany péšmarga už podľa svojho hovorcu kontrolujú celú Mósulskú priehradu i jej okolie. Stalo sa tak po dvojdňových prudkých bojov, v ktorých Kurdov podporovalo americké i iracké letectvo. 
      

Podľa predchádzajúceho vyjadrenia hovorcu irackej armády už dnes nad zástavou zaviala iracká vlajka, hoci sa stále zvádzali boje o južnú časť komplexu a jeho okolie. Po ústupe islamistov odstránili z priehrady minimálne 170 náloží, ale mnoho ďalších tam stále zostáva. Neoficiálna správa o úplnom ovládnutí hydroelektrárne kurdskými jednotkami sa objavila už v nedeľu. Ozbrojenci islamského štátu ju však označili za nepravdivú. 
      

Sunnitskí islamisti obsadili hydroelektráreň 7. augusta po ostrých bojoch v rámci svojej pokračujúcej ofenzívy na severe Iraku. Vyvolalo to obavy, že by militanti mohli zaplaviť mestá v oblasti, alebo ich odrezať od dodávok vody a elektriny. Priehrada leží na rieke Tigris, asi 50 kilometrov od druhého najväčšieho irackého mesta Mósul, ktoré už od júna ovládajú islamistickí povstalci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies