Kurdské sily dobyli dôležitú priehradu na rieke Eufrat a porazili islamských militantov

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 10:15 • 2 min
Kurdské sily dobyli dôležitú priehradu na rieke Eufrat a porazili islamských militantov

BEJRÚT - Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) podporované Spojenými štátmi dobyli v stredu z rúk islamských militantov najväčšiu priehradu v Sýrii, ktorá má kľúčový význam pre výrobu elektrickej energie v celej krajine.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA. Priehrada sa nachádza na rieke Eufrat, približne 40 kilometrov južne od mesta Rakka, ktoré je hlavnou baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

 

Riaditeľ organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán uviedol, že SDF vykonávajú v okolí priehrady operácie s cieľom vytlačiť z oblasti posledné zvyšky oddielov islamistov. SDF údajne úplne ovládajú priehradu, ako aj neďaleké mesto Tabka.

 

"Je to jedno z najväčších víťazstiev, aké naše sily dosiahli. Dúfajme, že čoskoro ukončia aj vládu teroristov v Rakke," uviedol pre DPA jeden z veliteľov SDF.

 

K postupu síl bojujúcich proti Islamskému štátu došlo deň po tom, čo šéf Bieleho domu Donald Trump povolil americkému ministerstvu obrany, aby sýrskym Kurdom dodávalo ručné strelné zbrane, guľomety, strelivo, obrnené transportéry a iné vybavenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona