Kurdské milície zastavili postup Islamského štátu v Kobani

NETKY.SK • 12 Október 2014, 15:39 • 2 min
Kurdské milície zastavili postup Islamského štátu v Kobani

MURSITPINAR - Kurdským bojovníkom sa tento víkend podarilo zastaviť postup povstalcov z Islamského štátu v kurdskom meste Kobani (Ajn al-Arab) ležiacom pri hraniciach medzi Sýriou a Tureckom.

slovakia

left justify in out

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že islamskí bojovníci neurobili žiaden postup od piatku, do Kobani však údajne povolali posily. Kurdské milícii odrazili útok islamistov v sobotu a spôsobili im veľké straty. V piatok a sobotu ostreľovalo pozície Islamského štátu pri Kobani aj americké letectvo. Mesto je podľa organizácie momentálne pokojné a ozýva sa len sporadická streľba. Islamský štát už však údajne kontroluje tretinu Kobani.

 

Niekoľko týždňov trvajúce boje o Kobani si údajne vyžiadali už viac ako 500 mŕtvych a vyše 200-tisíc ľudí z prevažne kurdskej oblasti utieklo do susedného Turecka. OSN v piatok varovala, že v sýrskom meste Kobani zostalo uväznených niekoľko stoviek civilistov a v prípade dobytia ich militantní extrémisti pravdepodobne "zmasakrujú". Kobani nemôže opustiť 500 až 700 starších obyvateľov a iných civilistov, zatiaľ čo 10- až 13-tisíc uviazlo v priľahlej oblasti blízko hranice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies