Kurdské bezpečnostné orgány nútia mladých Kurdov narukovať

NETKY.SK • 15 Október 2014, 14:55 • 2 min
Kurdské bezpečnostné orgány nútia mladých Kurdov narukovať

BEJRÚT - Bezpečnostné orgány v samosprávnych kurdských oblastiach nútia tamojších mladých mužov, aby nastúpili na základnú vojenskú službu, ktorá sa nedávno stala povinnou. Informovali o tom dnes sýrski ľudskoprávni aktivisti i kurdské úrady s tým, že ide o bezprecedentný krok, ktorý svedčí o zúfalom postavení kurdských obrancov mesta Kobané pred postupujúcimi jednotkami extrémistického Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Vo väčšine kurdských oblastí ležiacich východne od mesta Kobané, ktoré už takmer tri týždne obliehajú jednotky IS, spustili minulú sobotu kurdské bezpečnostné zložky nazývané ásájiš pátranie po mladých mužoch, aby ich neskôr vydali orgánom "ministerstva obrany". Ich predstavitelia ich potom sústredili v školách a pripravovali na výcvik.
     

Člen kurdskej národnej rady Mustafá Usu podľa agentúry AP uviedol, že oddiely ásajiš postavili v kurdských oblastiach kontrolné stanovištia a podnikli razie v súkromných domoch, z ktorých podľa jeho informácií odvliekli najmenej 700 mužov do 30 rokov.
     

Podľa Usua má táto operácia priamu spojitosť s udalosťami v Kobané, ktorého kurdskí obrancovia majú obavy, že bez posíl a vojenskej pomoci zvonku podľahnú prevahe jednotiek IS a mesto padne do ich rúk.
     

Usu podobne ako viacerí ďalší kurdskí aktivisti kritizuje povinnú vojenskú službu, ale najmä lapanie a zadržiavanie mladých mužov. Usu upozornil, že až doteraz kurdské vojenské jednotky fungovali na základe dobrovoľného vstupu, nie povinnej vojenskej služby. "Toto povedie akurát tak k emigrácii mladých mužov," varoval Usu v telefonickom rozhovore pre AP, ktorý poskytol z Turecka. 
     

Vlani v novembri Kurdi v nimi ovládaných oblastiach na severe Sýrie vyhlásili vlastnú občiansku samosprávu, pričom celý tento región rozdelili na tri časti: Efríné, Kobané a Džizíré. 
     

Od polovice júla v oblasti Džizíré platí, že všetci dospelí muži musia povinne absolvovať šesťmesačnú vojenskú službu, aby posilnili kurdské jednotky odrážajúce útoky islamistov. Vojenská príprava je povinná pre všetkých mužov, teda nielen Kurdov, ale aj Arabov, Arménov či kresťanov, ktorí žijú v oblasti.
     

Zamestnanec kurdskej samosprávy v Džizíré pre agentúru Reuters potvrdil, že kurdské úrady pristúpili k vynucovaniu zákona o vojenskej povinnosti, a súčasne priznal, že niektorí príslušníci kurdskej bezpečnosti preukázali "istú mieru nevhodného správania sa" na viacerých kontrolných stanovištiach. Bližšie podrobnosti, o čo ide, však neuviedol.
     

Agentúra AP uviedla, že sedem sýrskych ľudskoprávnych organizácií odsúdilo zadržiavanie kurdských mužov ako svojvoľné zatýkanie. Uviedli, že okrem Kurdov sú medzi zadržiavanými aj Sýrčania, Asýrčania, Chaldejci, Arabi a Arméni. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) sa mladí muži podrobia lekárskej prehliadke a prijímaciemu pohovoru. Všetky ľudskoprávne organizácie vyzvali kurdské civilné úrady na okamžité skoncovanie s podobnými praktikami a bezpodmienečné prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.
     

Situácia na Kurdmi obývanom území Sýrie je napätá. V posledných týždňoch tam došlo k viacerým útokom, ale zatiaľ odtiaľ nehlásia boje. Vyhrotená je situácia v Kobané a okolí, ktoré je od polovice septembra pod sústredeným tlakom milícií IS. V obave o svoje životy mesto opustila drvivá väčšina jeho obyvateľov - išlo o 200.000 ľudí, ktorých prijalo neďaleké susedné Turecko. 
     

Islamisti momentálne ovládajú asi tretinu územia mesta Kobané a sú v tesnej blízkosti pozícií, ktoré zaujali najsilnejšie kurdské polovojenské oddiely - Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies