Kurdom sa po mesiaci bojov podarilo vyhnať Islamský štát zo strategického mesta pri Eufrate

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 12:37 • 2 min
Kurdom sa po mesiaci bojov podarilo vyhnať Islamský štát zo strategického mesta pri Eufrate

BEJRÚT - Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) vyhnali dnes bojovníkov takzvaného Islamského štátu zo strategicky významného severosýrskeho mesta Sarrín pri rieke Eufrat.

slovakia

left justify in out

Kurdské obsadenie mesta uľahčili nálety medzinárodnej koalície pod vedením Spojených štátov, oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. Mesto Sarrín dobyli Kurdi po mesiac trvajúcej ofenzíve v severnej Sýrii, ktorá má odrezať IS od zásobovacích trás.

 

Islamisti využívali Sarrín ako východiskovú základňu na útoky voči kurdskému mestu Kobané pri hraniciach s Tureckom, ktoré bolo počas bojov s IS takmer úplne zničené. Milície YPG pôvodne bránili prevažne kurdské oblasti na severe Sýrie. Neskôr začala táto kurdská domobrana postupovať aj na iné územia, ktoré obsadili IS. V súčasnosti predstavujú jednu z mála bojaschopných formácií v Sýrii schopných čeliť Islamskému štátu.

 

V poslednom období dosiahli YPG na úkor Islamského štátu viacero územných ziskov v severnej Sýrii; obsadili napríklad mestá Tal Abjad či Ajn Ísá v bašte IS, provincii Rakka. Pred niekoľkými týždňami postúpili do vzdialenosti len približne 50 kilometrov severne od mesta Rakka, de facto metropoly samozvaného "kalifátu" vyhláseného skupinou Islamský štát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies