Kurdi zaútočili na islamistov neďaleko Kirkúku

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 10:49 • 2 min
Kurdi zaútočili na islamistov neďaleko Kirkúku

ARBÍL - Kurdské sily zaútočili dnes nadránom na pozície militantov z organizácie Islamský štát (IS) v okolí severoirackého mesta Kirkúk, kde sa nachádzajú bohaté náleziská ropy.

slovakia

left justify in out

Pozemnú ofenzívu Kurdov podporujú masívnymi náletmi koaličné vzdušné sily vedené Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Guvernér provincie Kirkúk priamo z frontovej línie pre miestnu televíziu uviedol, že cieľom kurdskej ofenzívy je vytlačiť militantov z IS z Kirkúku a jeho okolia.

 

Podľa reportéra agentúry Reuters, ktorý dnes navštívil frontovú líniu, kurdské delostrelectvo ostreľuje pozície IS a Kurdom sa na niektorých úsekoch frontu podarilo postúpiť. Kurdskí bojovníci podľa neho dobyli viacero dedín ležiacich západne od Kirkúku.

 

Ťažké boje medzi kurdskými silami a militantmi z Islamského štátu sa podľa bezpečnostného zdroja odohrávajú aj v oblasti Charabarut, ktorá leží severozápadne od Kirkúku.

 

Kurdskí bojovníci úplne ovládli Kirkúk vlani v auguste po tom, ako iracké vládne sily na severe krajiny ustúpili zo svojich pozícií a takzvaný Islamský štát ovládol takmer tretinu územia Iraku. Kirkúk však zostal zraniteľný, pričom frontová línia ležala na niektorých miestach len približne 20 kilometrov od okraja mesta, a koncom januára sa islamským militantom napokon na istý čas podarilo dobyť obranné postavenia Kurdov v jeho okolí.

 

Cieľom práve prebiehajúcej ofenzívy irackých vládnych síl je dobytie mesta Tikrít, ležiaceho v susednej provincii Saláhuddín, ktoré je stále v rukách Islamského štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona