Kurdi zablokovali zásobovaciu trasu IŠ do Kobane

NETKY.SK • 12 November 2014, 16:46 • 2 min
Kurdi zablokovali zásobovaciu trasu IŠ do Kobane

BERJRÚT - Kurdské sily na severe Sýrie zatarasili cestu pri hranici s Tureckom, ktorú militantno-extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) využíva na zásobovanie svojich bojovníkov snažiacich sa ovládnuť mesto Kobane (Ajn al-Arab).

slovakia

left justify in out

O prvom významnejšom úspechu Kurdov v boji proti džihádistom za posledné týždne v stredu informoval jeden z predstaviteľov mesta a organizácia monitorujúca vývoj v oblasti. Miestne Ľudové obranné jednotky (YPG) a Ženské obranné jednotky (YPJ) posilnili kurdské milície z Iraku, ktoré prišli cez územie Turecka na prelome októbra a novembra. Podľa oboch zdrojov teraz spoločnými silami odrezali prístupovú trasu IŠ smerom z juhovýchodu.

 

Obliehané Kobane je napriek obmedzenému strategickému významu v poslednom období symbolom boja proti sunnitským extrémistom, ktorí ešte v lete ovládli veľké časti Sýrie a Iraku a vyhlásili vlastný kalifát. Miestny predstaviteľ Idrís Nassan telefonicky informoval, že protivníci IŠ prevzali kontrolu nad priľahlým pahorkom a cestou vedúcou pozdĺž jeho úbočia. Tú podľa neho skupina využívala na prísun munície a nových bojovníkov. Exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv tvrdí, že kurské sily sa nezmocnili pahorku, no rozšírili boje na cestu do blízkej dediny a zabránili tak IŠ, aby ju ďalej využívali na zásobovanie. Takzvaní pešmergovia z Iraku už pomohli silám z Kobane ovládnuť niektoré z okolitých dedín, rozdelenie samotného mesta však zostáva rovnaké.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies