Kurdi v Kobané odrazili ďalšie útoky džihádistov, IS útočil v Libanone aj Iraku

NETKY.SK • 17 Október 2014, 15:28 • 2 min
Kurdi v Kobané odrazili ďalšie útoky džihádistov, IS útočil v Libanone aj Iraku

DAMASK - Jednotky extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) podnikli v noci nadnes útoky na pozície, ktoré kurdskí obrancovia mesta Kobané obsadili vo štvrtok aj vďaka intenzívnym náletom spojeneckej koalície pod vedením USA, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Útoky islamistov na východnom a južnom fronte sa Kurdom podarilo odraziť a zahnať útočníkov späť, informoval DPA z Kobané kurdský aktivista Farhad Šámí. Dodal, že spojenecké letectvo vo štvrtok a dnes podniklo sériu útokov na pozície IS v Kání Arabán vo východnej časti Kobané.
     

Podľa podpredsedu výboru kurdskej samosprávy pre zahraničné vzťahy Idrísa Nassana je v rukách džihádistov ešte stále 15 až 20 percent územia Kobané. Podľa Nassana jednotky IS dostávajú denne nové posily a nových brancov a snažia sa dobyť územia stratené za posledné dva dni.  
     

Bojovníčka jednej z kurdských polovojenských formácií Afšin Kobané však uviedla, že kurdské oddiely zintenzívnili útoky na pozície IS vo východnom sektore Kobané, aby získali "to, čo je v rukách" džihádistov. Dodala, že ako taktiku využívajú útoky zo zálohy, aby nepriateľovi spôsobili čo najväčšie straty.
     

Predpokladá sa, že IS, ktorý sa od júna zmocnil veľkého územia v Iraku a Sýrii, má rozsiahly arzenál zbraní zhabaných armádam oboch krajín. Okrem iného majú vo výzbroji aj tri bojové lietadlá, ktorých sa zmocnili na sýrskom území. Predpokladá sa, že ide o lietadlá typu MiG-21 a MiG-23s. Na ich obsluhu islamistov na vojenskom letisku v severosýrskom Aleppe cvičia bývalí piloti irackej armády, uviedlo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).   
     

Potýčky s islamistami hlásia dnes aj z Libanonu, kde skupina ozbrojencov, zrejme napojených na extrémistický front Džabhat an-Nusra, zaútočila na vojenský autobus, pričom usmrtila jedného libanonského vojaka. Incident sa odohral v oblasti Akkár na severe Libanonu, kde k podobným potýčkam dochádza od augusta.
     

Prudká prestrelka medzi bojovníkmi IS a vládnymi bezpečnostnými zložkami vypukla dnes aj v západoirackom meste Ramádí, kde dnes práve kvôli riziku útokov džihádistov úrady vyhlásili zákaz vychádzania. Prestrelka nasledovala po rozsiahlej ofenzíve islamistov, ktorí sa Ramádí - metropolu prevažne sunnitmi obývanej provincie Anbár - snažia dobyť. Provincia Anbár, ako pripomína agentúra DPA, susedí s Jordánskom a Saudskou Arábiou.
     

Oddiely IS sa od júna zmocnili rozsiahleho územia na západe a severe Iraku, pričom na obsadených územiach terorizovali miestne obyvateľstvo, najmä príslušníkov menšín - jezídov a kresťanov, a vyhnali ich z ich domovov. Islamisti sa na severe Iraku dostali do blízkosti mesta Arbíl, ktoré je metropolou autonómneho Kurdistanu. Postup IS si vynútil reakciu koalície krajín, ktoré pod vedením USA podnikajú nálety na pozície islamistov už nielen v Iraku, ale aj v susednej Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona