Kurdi uviedli do používania vlastnú internetovú doménu .krd

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 18:30 • 2 min
Kurdi uviedli do používania vlastnú internetovú doménu .krd

ARBÍL - Iracká komunita Kurdov zaviedla do užívania novú internetovú doménu ".krd", ktorá im poskytuje určitý stupeň suverenity v kybernetickom svete. Informoval o tom dnes server denníka Gulf News.

slovakia

left justify in out

Kurdi, často označovaní za najväčšiu etnickú skupinu sveta bez vlastného štátu (približne 30 miliónov), sa sami považujú za obete zmluvy, ktorá po prvej svetovej vojne rozdelila ich domovinu medzi územie Iraku, Iránu, Sýrie a Turecka.

 

"Na internete sme si zvolili vlastné hranice. Radšej by sme však žili v krajine zvanej Kurdistan," vyhlásil Hiwa Afandi, šéf oddelenia informačných technológií v autonómnej kurdskej oblasti Iraku, ktorý získal medzinárodné uznanie danej domény.

 

Tú tento týždeň začali používať súkromné firmy, organizácie i jednotlivci. Kurdom ju pridelila v roku 2013 nezisková spoločnosť ICANN (Internetová korporácia pre pridelené mená a číslice) so sídlom v USA, ktorá spravuje webové adresy.

 

Podľa denníka ide o všeobecnú doménu, a nie dvojpísmenové označenie rezervované pre suverénne štáty. Prezidentský aj vládny úrad tohto regiónu ju už používajú pre svoje oficiálne webové stránky v kurdčine, arabčine a angličtine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies