Kurdi spustili ofenzívu na znovudobytie mesta Sindžár od Islamského štátu

NETKY.SK • 12 November 2015, 09:17 • 2 min
Kurdi spustili ofenzívu na znovudobytie mesta Sindžár od Islamského štátu

BAGDAD - Kurdská regionálna vláda v severnom Iraku dnes oznámila, že jej polovojenské sily, podporované koaličnými náletmi pod velením USA, spustili operáciu zameranú na opätovné dobytie severoirackého mesta Sindžár od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

V dnešnom vyhlásení Kurdskej regionálnej bezpečnostnej rady sa uvádza, že približne 7500 bojovníkov z kurdských oddielov péšmarga sa už blíži k horskému mestu z troch frontov. Budú sa snažiť dobyť toto mesto a odrezať zásobovaciu trasu využívanú militantmi Islamského štátu. Vo vyhlásení sa tiež spomína, že Kurdi si želajú zriadiť "dôležitú nárazníkovú zónu" na ochranu mesta a jej obyvateľov pred delostreleckým útokom IS.


Koaličné sily podnikali už skôr v priebehu dnešného dňa intenzívne nálety na Sindžár, pričom rôzne skupiny kurdských milícií sa premiestňovali cez rovnomennú horu, aby mohli začať ofenzívu. Informovala o tom tlačová agentúra AP. IS dobyl Sindžár pred vyše rokom a zabil a zotročil tisíce jeho obyvateľov, jezídov. Dobytie mesta bolo podnetom na to, aby USA začali nálety v Iraku proti týmto militantom, pripomenula agentúra Reuters. Sindžár má symbolický a strategický význam, pretože sa rozkladá po oboch stranách hlavnej cesty spájajúcej mestá Mósul a Rakka, teda bašty Islamského štátu v Iraku a Sýrii.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona