Kurdi sa nezapoja do bojov o Kobane, poskytnú však podporu

NETKY.SK • 26 Október 2014, 19:10 • 2 min
Kurdi sa nezapoja do bojov o Kobane, poskytnú však podporu

IRBÍL - Iracké kurdské sily sa nezapoja do priamych bojových operácií v sýrskom meste Kobane, poskytnú však delostreleckú podporu miestnym Kurdom, ktorí sa bránia proti útokom Islamského štátu (IŠ). Informoval o tom hovorca regionálnej vlády Kurdistanu Safín Dizají.

slovakia

left justify in out

Šéf kancelárie prezidenta irackého Kurdistanu Fuád Husajn v osobitnom vyhlásení povedal, že regionálne milície Pešmerga sú pripravené odísť do Kobane cez Turecko tak rýchlo, ako im to dovolí časový plán, o ktorom sa rokuje s Tureckom a sýrskymi Kurdmi. Podľa vlastných slov očakáva nasadenie 155 bojovníkov vyzbrojených "stredne ťažkými" zbraňami už "v týchto dňoch".

 

Poslanci irackého Kurdistanu schválili v stredu vyslanie kurdských jednotiek do sýrskeho Kobane, ktoré už týždne obliehajú povstalci z radikálnej skupiny IŠ. Kurdské milície by mali ísť do Sýrie cez Turecko, ktoré to najskôr odmietalo. V pondelok napokon oznámilo, že predsa len povolí irackým Kurdom, aby prekročili jeho hranice. Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu však nepovedal, akým spôsobom chce Ankara pomôcť Kurdom dostať sa do extrémistami obliehanej oblasti. Turecko až doteraz kurdským bojovníkom z Pešmergy nedovolilo prechod cez svoje územie do Sýrie. Obáva sa totiž posilnenia separatistickej Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorá už desiatky rokov bojuje za väčšiu autonómiu. PKK považovaná Tureckom za teroristickú organizáciu totiž udržiava úzke vzťahy s milíciami brániacimi Kobane. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies