Kurdi plánujú vyhlásiť na severe Sýrie federálny región

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 13:00 • 2 min
Kurdi plánujú vyhlásiť na severe Sýrie federálny región

BEJRÚT - Sýrski Kurdi plánujú dnes vyhlásiť "federálny" región v oblastiach v severnej Sýrii, ktoré ovládajú, informovali ich predstavitelia. Vezmú tak veci do vlastných rúk po tom, ako boli dosiaľ vylúčení z politických rozhovoroch o ukončení sýrskeho konfliktu, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nový federálny systém spojí tri oblasti, v ktorých hlavná sýrska kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) pred vyše dvoma rokmi vyhlásila autonómiu. Určite to rozhnevá susedné Turecko, ktoré sa obáva, že rastúci vplyv Kurdov v Sýrii podporuje separatizmus v radoch jeho kurdskej menšiny. Ankara považuje PYD za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 

Projekt federácie je "rozšírením systému samosprávy, ktorý vytvorili Kurdi a iní" obyvatelia uvedených oblastí, uviedol Idris Nassan, predstaviteľ sýrskeho kurdského kantónu Kobané. Pre Reuters povedal, že región bude zastupovať všetky tamojšie etnické skupiny a dostane názov Federácia severnej Sýrie.

 

Hovorca PYD Nawáf Chalíl pre agentúru AP uviedol, že jeho strana nepresadzuje len vytvorenie výlučne kurdského regiónu, ale "model federalizmu uplatnený v celej Sýrii". V plánovanom federálnom regióne budú mať podľa neho svoje zastúpenie aj Turkméni a Arabi.

 

Vyhlásenie sa očakáva v závere konferencie o "demokratickej federácii", ktorá sa dnes koná v sýrskej provincii Hasaka. Zišlo sa na nej okolo 200 zástupcov PYD a jej spojencov z rôznych etnických a náboženských skupín, informovala kurdská tlačová agentúra Hawar.

 

Sýrski Kurdi fakticky ovládajú 400-kilometrový súvislý pás územia pri hranici s Tureckom - od irackej hranice po rieku Eufrat. Nachádzajú sa tam dve ich autonómne oblasti, kantóny Džizíré a Kobané.

 

Od tretej, kantónu Efríné, ich oddeľuje územie stále kontrolované džihádistickou skupinou Islamský štát (IS). Proti tej vedú za podpory Spojenými štátmi vedených náletov ofenzívu kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), ozbrojené krídlo PYD. Sýrska vláda v Damasku vylúčila myšlienku federálneho usporiadania krajiny. Podľa jej spojenca Ruska by však federalizmus mohol byť vhodným modelom pre Sýriu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona