Kurdi oslavujú víťazstvo v Kobane, autonómia je však ďaleko

NETKY.SK • 6 Február 2015, 15:56 • 2 min
Kurdi oslavujú víťazstvo v Kobane, autonómia je však ďaleko

KOBANE - Kurdi oslavujú vyhnanie militantov z Islamského štátu z mesta Kobane. Minulotýždňové víťazstvo však ešte neznamená istotu v snahe Kurdov o zisk autonómie severnej Sýrie.

slovakia

left justify in out

Stovky Američanmi vedených náletov, ktoré miestnych Kurdov podporovali v boji, zdevastovali mesto ležiace na území ovládanom bojovníkmi Islamského štátu. Námietky na vytvorenie autonómie zo strany susediaceho Turecka ale aj Spojených štátov Kurdom situáciu ešte sťažujú.

 

Samotné víťazstvo má pre nich trpkosladkú príchuť, keďže takmer celá populácia Kobane, čiže asi 200-tisíc ľudí, sa stále ukrýva v susednom Turecku. Boje s džihádistami sa v súčasnosti presunuli do asi 400 okrajových dedín v blízkosti Kobane, podľa Sýrskej organizácie na pozorovanie ľudských práv asi 10 km od mesta. Washington vyjadril nesúhlas voči Kurdskej autonómii zo strachu, že sa tým rozdelí sýrska opozícia a tiež pre prepojenie kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) zo separatistickou Kurdskou stranou pracujúcich (PKK), ktorú (rovnako ako EÚ aj Turecko) považuje za teroristickú organizáciu. 

 

Intenzívne boje o Kobane trvali štyri mesiace, miestnych Kurdov podporovali okrem Američanov aj iracké kurdské sily Pešmerga. Džihádisti Islamského štátu od minulého roka ovládajú rozsiahle oblasti Sýrie i susedného Iraku o rozlohe približne 51 tisíc kilometrov štvorcových.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies