Kurdi na severe Sýrie oslobodili spod nadvlády islamistov 11 dedín

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 14:25 • 2 min
Kurdi na severe Sýrie oslobodili spod nadvlády islamistov 11 dedín

BEJRÚT - Kurdskí bojovníci na severe Sýrie opätovne získali pod kontrolu 11 dedín severne od mesta Rakka, ktoré predtým obsadila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters o tom dnes informovala s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu SOHR so sídlom v Londýne, ktorá monitoruje vývoj v tejto blízkovýchodnej krajine zmietanej občianskou vojnou. Najnovší úspech Kurdov nasleduje deň po tom, čo aktivisti hlásili návrat militantov z IS do strategicky významného mesta Ajn Ísá, ktoré sa nachádza približne 50 kilometrov severne od Rakky, známej ako správne centrum samozvaného "kalifátu".

 

Kurdské milície YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany) získali v provincii Rakka prevahu už pred dvoma týždňami, Ajn Ísá však podľa SOHR po útoku z pondelka zostáva v rukách IS. Kurdov podporuje náletmi vojenská koalícia pod vedením USA. Opätovne dobyté dediny sa nachádzajú severovýchodne od Ajn Ísá.

 

Rakka bola cez víkend terčom zintenzívnených náletov, ktorých účelom bolo podľa ministra obrany USA Ashtona Cartera narušiť schopnosť Islamského štátu reagovať na postup YPG. Reuters v pondelok uviedol, že pri náletoch a stretoch s Kurdmi v uplynulých dňoch zahynulo najmenej 37 stúpencov IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona