Kurdi na severe Iraku spustili nový útok voči islamistom

NETKY.SK • 26 August 2015, 12:22 • 2 min
Kurdi na severe Iraku spustili nový útok voči islamistom

ARBÍL - Kurdské oddiely dnes zaútočili na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát v okolí skupiny dedín v severoirackej provincii Kirkúk, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Z jej správy vyplýva, že ide o súčasť operácie kurdských oddielov s cieľom zabezpečiť územia dobyté od islamistov, ktorí ich obsadili vlani v lete počas nečakanej ofenzívy. Útok kurdských oddielov sa začal v noci nadnes južne od mesta Dákúk, vzdialeného asi 175 kilometrov severne od irackej metropoly Bagdad.

 

Okolo poludnia boli islamisti vytlačení z dediny Albú Nadžm. V inej blízkej dedine boje pokračovali, uviedol pre Reuters zdroj v kurdský zdroj. Frontová línia medzi kurdskými polovojenskými oddielmi péšmarga a islamistami sa v severnom Iraku niekoľko mesiacov takmer neposunula, uviedol Reuters. Kurdi kontrolujú väčšinu územia, ktoré označujú za svoje a ich motivácia postupovať bližšie k prevažne arabským sunnitsko-moslimským mestám a dedinám je malá, konštatuje Reuters.

 

Oddiely péšmarga sú dôležitým partnerom Spojených štátov a nimi vedenej koalície v boji proti IS. Kurdi už ultraradikálne sunnitské jednotky IS vytlačili z viacerých lokalít na severe Iraku, čím de facto zväčšili územie svojho rodiaceho sa autonómneho regiónu. Veľké časti provincie Kirkúk sú však stále v rukách islamistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona