Kurdi žiadajú, aby Bagdad uznal ich ropné kontrakty, inak neobnovia vývoz ropy

NETKY.SK • 29 December 2010, 08:33 • 2 min
Kurdi žiadajú, aby Bagdad uznal ich ropné kontrakty, inak neobnovia vývoz ropy

Kurdi žiadajú, aby Bagdad uznal ich ropné kontrakty, inak neobnovia vývoz ropy

slovakia

left justify in out

img

Irackí Kurdi žiadajú od centrálnej vlády v Iraku, aby uznala ropné kontrakty, ktoré regionálna kurdská vláda uzatvorila so zahraničnými spoločnosťami. Inak región vývoz ropy od budúceho roka neobnoví.
      V rozhovore pre agentúru AP poradca irackého ministra ropného priemyslu Ali Husajn Balo povedal, že "Kurdi začnú s vývozom ropy len v prípade, ak Bagdad podpíše dokument uznávajúci predchádzajúce kurdské dohody uzatvorené so zahraničnými firmami". Irackí Kurdi podpísali so zahraničnými spoločnosťami viac než 20 dohôd o deľbe produkcie, ktoré však Bagdad neuznáva. Iracká vláda tvrdí, že ropa je majetkom celého štátu a Kurdi ju nemajú vyvážať samostatne.
      Postoj Kurdov tak môže zmariť plány Bagdadu zvýšiť v budúcom roku vývoz ropy na 2,25 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne zo súčasnej dennej úrovne pod 1,9 milióna barelov. Iraku sa pritom len v týchto dňoch podarilo dostať produkciu na 2,6 milióna barelov denne, čo je najviac za posledných 20 rokov.
      Zvýšenie produkcie a exportu je kľúčové, ak chce Irak získať dostatok peňazí na rekonštrukciu vojnami a sankciami zničeného hospodárstva. Tržby z ropy sa totiž na príjmoch irackého štátneho rozpočtu podieľajú až 95 %.
      Kurdi však žiadajú väčšiu kontrolu nad ložiskami, ktoré sa nachádzajú v ich autonómnej oblasti, a v prípade, že iracká vláda nimi uzatvorené kontrakty neuzná, vývoz neobnovia. Podľa Bala by sa z Kurdskej autonómnej oblasti mohlo denne vyvážať približne 150.000 barelov ropy.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies