Kurdi dobyli už takmer celé Kobane

NETKY.SK • 6 Január 2015, 11:44 • 2 min
Kurdi dobyli už takmer celé Kobane

LONDÝN - Kurdi bojujúci proti Islamskému štátu v Kobane v severnej Sýrii sa zmocnili kľúčovej štvrte a kontrolujú už 80 percent mesta, informuje spravodajská stanica BBC citujúca Sýrsku organizáciu pre monitorovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Miestni Kurdi podporovaní irackými kurdskými silami Pešmerga obsadili podľa týchto údajov štvrť, kde sa nachádza aj centrála policajných síl. Islamisti sa k mestu priblížili v septembri a väčšinu z neho rýchlo obsadili. Odvtedy však Kurdom výrazne pomohli americké nálety, ktoré militantov sústavne zatláčajú späť. Organizácia so sídlom v Británii uvádza, že Kurdi obsadili bezpečnostnú oblasť po prudkých bojoch, ktoré sa začali v nedeľu v noci. Predstavitelia Kobane správu potvrdili a dodali, že Islamský štát stále kontroluje východné štvrti Maktala a Kani Kordan.

 

Postup islamistov na Kobane spôsobil útek miestneho obyvateľstva, ktoré našlo útočisko najmä v susednom Turecku. Odhaduje sa, že v bojoch o mesto zahynuli už stovky ľudí. Islamský štát od minulého roka ovláda rozsiahle oblasti Sýrie i susedného Iraku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies