Kupovať šteniatko cez inzerát na Bazoši je obrovské riziko! Môžete podporiť množiteľa

NETKY.SK • 1 Október 2021, 19:28 • 2 min
Kupovať šteniatko cez inzerát na Bazoši je obrovské riziko! Môžete podporiť množiteľa

BRATISLAVA - Útulky zapĺňajú sučky, ktorých jedinou úlohou bolo rodiť šteniatka a už im telo vypovedalo službu.

slovakia

left justify in out

Mnohé z tisícok nových psov, ktoré každoročne prídu do slovenských domácností, pochádzajú z inzerátov, za ktorými sa skrývajú kruté chovateľské podmienky a fatálne zdravotné problémy vyplývajúce zo zlej stravy a hygieny. Organizácia Sloboda zvierat na to upozorňuje v rámci osvety spojenej s pondelkovým (4. októbra) Svetovým dňom zvierat, v ktorej sa venuje množiarňam psov a súvisiacemu inzertnému biznisu.

 

img

 

Nelegálne chovy

Slovensko patrí podľa predsedníčky Slobody zvierat Pavly Dugošovej ku krajinám s najviac rozbehnutým biznisom s „čistokrvnými“ šteniatkami bez preukazu pôvodu. „Hovoríme rádovo o stovkách chovov na Slovensku a tisíckach psov žijúcich v hrozných podmienkach, chovaných len za účelom produkcie šteniat,“ priblížila.

 

„Len v našom útulku ročne prijmeme približne 600 takýchto psov. Ide prevažne o 'nepredajné' šteniatka, ktoré nespĺňajú kritéria množiarov a sučky, ktoré doslúžili a nie sú schopné ďalej rodiť mladé niekoľkokrát za rok," hovorí.

 

img

 

Sprísnenie legislatívy

Zastaviť množiarov možno podľa organizácie prísnejšou legislatívou, s pomocou inzertných spoločností a neustálym vzdelávaním budúcich majiteľov. Do konca tohto roku má Sloboda zvierat ambíciu presadiť sprísnenie ponuky a predaja spoločenských zvierat do veterinárneho zákona.

 

Organizácia oslovila tiež najväčšie mediálne spoločnosti a vyzvala ich k súčinnosti pri etickej inzercii zvierat, ktorá má viesť k zlepšeniu ich chovateľských podmienok. Zodpovedný prístup, ochotu hľadať riešenia a podpísať Memorandum o spolupráci prejavili podľa nich viaceré veľké vydavateľstvá.

 

img

 

Sloboda zvierat pripomína záujemcom o psa, že ide o záväzok na celý život. Vybrať si treba vhodný typ. Zvážiť je potrebné aj finančné náklady, ktoré starostlivosť o domáce zviera prináša.

 

Pri inzerentoch treba preveriť, v akých podmienkach bol pes chovaný. Vhodnou cestou na získanie miláčika môže byť adopcia z útulku. Ideálne je stretnúť sa so psom viackrát. Zabezpečiť treba vhodnú stravu a veterinára. O správnom výcviku je dobré poradiť sa s trénerom.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Envirorezort spúšťa zelenú linku na nahlasovanie prípadov týrania zvierat

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona