Kúpeľom Brusno hrozí pre miliónové dlhy krach, riaditeľ chce bojovať

NETKY.SK • 22 September 2014, 10:29 • 2 min
Kúpeľom Brusno hrozí pre miliónové dlhy krach, riaditeľ chce bojovať

BRATISLAVA – Kúpeľom Brusno v okrese Banská Bystrica s takmer 180-ročnou tradíciou hrozí zánik. Dôvodom je pôžička vo výške 10 miliónov eur od Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ktorú si kúpele vzali na svoju rekonštrukciu. Úver však nestíhali splácať a štátna banka ich preto posiela do konkurzu. Informáciu priniesol v dnešnom vydaní denník Hospodárske noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Kúpele podľa HN pôžičku spočiatku riadne splácali, kým nezačali zdravotné poisťovne po zmene systému preplácať procedúry s takmer polročným oneskorením. Kúpele odvtedy meškali so splátkami. "Už dva roky som banku upozorňoval na tento problém," povedal pre denník väčšinový akcionár a generálny riaditeľ kúpeľov Štefan Hrčka.

 

Hospodárske noviny zistili, že začiatkom marca bol dlh kúpeľov po splatnosti asi 146.000 eur a meškanie spôsobilo dvojnásobný nárast úrokov. Problémy nevyriešilo ani povolenie reštrukturalizácie súdom v apríli tohto roka. Banka požiadala o predčasné splatenie zvyšku úveru vo výške takmer 9 miliónov eur.

 

Denník upozornil, že ak by Kúpele Brusno skutočne skrachovali, o prácu by mohlo prísť až 150 zamestnancov. Dve tretiny z nich sú pritom priamo z Brusna. Za nepredstaviteľnú stratu prípadný zánik kúpeľov označila aj starostka obce Viera Krakovská. Len na dani z ubytovania a rôznych poplatkoch obec od kúpeľov inkasuje zhruba 70.000 eur ročne. "Takýto výpadok by sme v rozpočte obce zaplátať nedokázali," uviedla starostka pre HN.

 

Kúpele sa podľa informácií denníka hodlajú hroziaci konkurz za každú cenu odvrátiť. "Plán záchrany zakladáme na zdravej prevádzke kúpeľov, ktorá je zisková. Naša obsadenosť sa pohybuje od 88 do 92 %, čo nemajú žiadne iné kúpele na Slovensku," zdôraznil Hrčka. O tom, že hospodárske výsledky kúpeľov sa zlepšujú, svedčí aj fakt, že sa riaditeľ chystá prijať ďalších 50 zamestnancov. Dokončuje totiž hotel so 180 lôžkami a veľký wellnessový komplex. Na dostavbu ale potrebuje ďalší úver. Zároveň posilňuje pozíciu kúpeľov na ruskom trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies