Kúpele v Lučivnej majú za sebou viac ako 140-ročnú históriu

NETKY.SK • 16 December 2017, 13:53 • 2 min
Kúpele v Lučivnej majú za sebou viac ako 140-ročnú históriu

LUČIVNÁ – Obec Lučivná v okrese Poprad je okrem iného známa aj svojimi kúpeľmi. Ich vznik, za ktorým stojí statkár Donath Várady-Szakmáry, sa datuje do roku 1872.

slovakia

left justify in out

„Spočiatku mali rekreačný charakter a slúžili panstvu na poľovačky. Postupne Donath, ktorý tam rozširoval cestovný ruch, pochopil, že je možnosť vybudovať klimatické kúpele,“ priblížila Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove, ktorá je okrem iného autorkou monografie o obci Lučivná.

 

Neskôr mali kúpele lepších i horších majiteľov, čo sa odzrkadľovalo aj na ich výzore. Zohrali však veľmi dôležitú úlohu v medzivojnovom období, kedy sa tam liečili pacienti chorí na tuberkulózu. Neskôr sa vyprofilovali ako detská liečebňa, úzko spolupracovali aj s klimatickými kúpeľmi vo Vysokých Tatrách. „Boli tiež zdravotníckym zázemím pre obyvateľov zo širokého okolia. V minulosti sa TBC neliečila ako dnes liekmi, ale operačne. Boli tam teda aj operačné sály, takže tam veľa ľudí nachádzalo zdravotnú pomoc,“ doplnila Kollárová.

 

V rokoch 2007 a 2008 prešli tieto kúpele rozsiahlou rekonštrukciou a v súčasnosti poskytujú kúpeľnú starostlivosť deťom do 18 rokov. „Náš areál sa nachádza v nadmorskej výške viac ako 800 metrov a celý je obklopený prírodou, lesoparkom. Čistý vzduch a dostatok slnečných dní v roku niekoľkonásobne zvyšujú účinky horskej klímy,“ zdôraznila kúpeľná detská lekárka Bianka Lipovská. Liečebné procedúry sú podľa nej rozdelené do kategórií, pre deti do troch a od troch rokov.

 

„Pre menšie detičky máme k dispozícii klimatoterapiu, preplach nosa, inhalácie, bioptron, bazén, ale aj liečebnú telesnú výchovu, hydromasážnu vaňu a svetloliečbu,“ vymenovala vrchná sestra kúpeľov Štefánia Jašiková. Pre väčšie deti je k dispozícii napr. aj fínska, bylinková, parná a infra sauna, ale tiež balneoterapia, elektroliečba i teploliečba. „Naším hlavným cieľom je, aby deti trávili čo najviac času vonku, zvyčajne to býva minimálne štyri hodiny denne. V kombinácii s procedúrami sa nám tak lepšie darí budovať im imunitu, či znižovať príznaky rôznych alergií,“ zdôraznila Jašiková.

 

Ročne v tejto liečebni vybavia približne 3000 detských pacientov vo veku do 18 rokov. Deti majú možnosť byť na liečení v sprievode rodičov, ale i bez nich. Najviac klientov majú podľa Jašikovej v letných mesiacoch. Hlavný zameraním kúpeľov je poskytovanie liečby deťom s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou komplexnej zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies