Kúpanie sa so šošovkami môže spôsobiť aj vážne problémy

NETKY.SK • 6 August 2014, 10:00 • 2 min
Kúpanie sa so šošovkami môže spôsobiť aj vážne problémy

BRATISLAVA - Kúpanie sa môže zmeniť na boj o zdravie či dokonca o život, pokiaľ sa vo vode nachádzajú nebezpečné meňavky (améby). Ak sa tieto mikroorganizmy dostanú do tela človeka, spôsobujú zápal rohovky, ale aj zápal mozgových blán. V prvom prípade hrozí strata zraku, v druhom smrť. Ohrození sú najmä plavci, ktorí nosia kontaktné šošovky.

slovakia

left justify in out

Améby sú mikroskopické organizmy, ktoré sa vyskytujú prakticky všade. Pre človeka sú extrémne nebezpečné najmä dva druhy améb, pričom oba sa do ľudského organizmu dostávajú prostredníctvom vody. Prvou skupinou sú akantaméby a druhou je druh améb s názvom Naegleria fowleri. Oba druhy preferujú teplejšie sladké stojaté vody, nachádzajú sa však aj v mori či nesprávne udržiavaných bazénoch.

 

"Akantaméby vnikajú do oka a spôsobujú ťažký zápal rohovky, pri ktorom môže hroziť aj strata zraku. Druh naegleria sa do tela dostáva cez sliznicu nosovej dutiny a spôsobuje ťažký zápal mozgových blán, ktorý vo väčšine prípadov končí smrťou. V rokoch 1962 až 1965 spôsobila epidémia amébovej meningitídy v Ústí nad Labem smrť 16 ľudí," povedal oftalmológ Peter Žiak z očnej kliniky UVEA v Martine.

 

Riziko nákazy podľa jeho slov výrazne zvyšujú kontaktné šošovky. Akantaméby ohrozujúce zrak sa vo vode ľahko dostanú pod šošovku, kde sa rozmnožujú a parazitujú. Najväčším rizikom sú teplé sladkovodné nádrže, napríklad plytké rybníky. Odporúča sa preto kontaktné šošovky po kúpaní vždy vybrať z oka a vyčistiť, prípadne ich rovno vymeniť. Ideálnou prevenciou je kúpanie bez šošoviek.

 

Z hľadiska rizika prítomnosti améb vo vode sú z prírodných vodných zdrojov na kúpanie najvhodnejšie horské jazerá, tie však bývajú na kúpanie príliš studené. Najrizikovejšie sú naopak veľmi teplé plytké vodné plochy, obľúbené najmä u detí. Riziko sa ešte zvyšuje, ak v ich blízkosti hniezdi veľké množstvo vodných vtákov. Z pohľadu bezpečnosti sú bazény niekde uprostred. Sú síce teplé, ale voda v nich je filtrovaná, chlórovaná a ošetrovaná UV žiarením. „Tu je rizikovým faktorom zase pomerne veľká koncentrácia kúpajúcich sa ľudí. Osobne si myslím, že dobre udržiavaný bazén je o niečo bezpečnejšia voľba,“ zhrnul Žiak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies