Kúpalisko Galandia je v hroznom stave: Hrozí kolaps strechy

NETKY.SK • 28 September 2016, 11:56 • 2 min
Kúpalisko Galandia je v hroznom stave: Hrozí kolaps strechy

GALANTA – Kúpalisku Galandia v Galante hrozí kolaps strechy, stav budovy je životu nebezpečný. Vyplýva to zo stavebno-technického posudku, ktorý si objednal mestský úrad.

slovakia

left justify in out

Podľa tohto posudku sú poddimenzované stĺpy a nosné stropy, problémom sú aj výstuže zo železa v železobetóne. Zle bola už pri výstavbe urobená aj hydroizolácia. Na sanáciu kúpaliska bude musieť radnica podľa odhadu vynaložiť dva až tri milióny eur, presné náklady určí až sanačný projekt. Informovala o tom Lucia Galambosová z Mestského úradu v Galante. Galandiu dal primátor Galanty Peter Paška koncom minulého roku pre problémy so statikou zatvoriť. Aj keď kúpalisko nie je v prevádzke, samospráve spôsobuje každý mesiac straty. Ak by Galanta kúpalisko neopravila, musela by vrátiť peniaze z eurofondov, ktoré čerpala.

 

img

 

Mestský úrad v Galante má k dispozícii tri posudky stavebno-technického stavu Galandie, všetky hovoria o možnej havárii konštrukcie kúpaliska, ktorá by mohla ohroziť životy a zdravie návštevníkov. Šéf pôvodného tímu projektantov Galandie Ladislav Struhár si dal vypracovať posudok u znalca z oblasti stavebníctva Juraja Kozakoviča, ktorý prišiel k inému záveru. Galandii podľa Kozakoviča akútne zrútenie nehrozí, zistené nedostatky sa podľa jeho vyjadrenia dajú odstrániť za 100- až 150-tisíc eur.

 

Galandia je majetkom mesta, v prevádzke bola od leta roku 2007. Celkové náklady na výstavbu kúpaliska s celoročnou prevádzkou a kapacitou až 2 400 návštevníkov za deň dosiahli približne osem miliónov eur, zhruba polovicu galantská radnica získala z európskych fondov. Do Galanty sa prichádzalo kúpať ročne viac ako 100-tisíc návštevníkov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies