Kúpalisko pri Iuvente na Búdkovej stále nesprístupnili

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 11:39 • 2 min
Kúpalisko pri Iuvente na Búdkovej stále nesprístupnili

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva a Iuventa - Slovenský inštitút mládeže stále nesprístupnili kúpalisko v areáli Iuventy na Búdkovej v Bratislave. Na dnešnej tlačovej besede na to upozornila predsedníčka občianskeho združenia Hrad - Slavín Sabina Barborjak. Ako dodala, minister školstva Juraj Draxler tak neplní prísľub, ktorým sa zaviazal sprístupniť kúpalisko pre verejnosť už od 1. júla.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka občianskeho združenia dnes tiež uviedla, že výberové konanie na prevádzkovateľa bazéna, ktoré vyhlásila Iuventa, bolo neúspešné pre likvidačné podmienky. Výsledkom konania bolo, že zo štyroch doručených ponúk na prevádzkovanie bazéna dve ponuky nereagovali na predmet výzvy, jedna nespĺňala vo výzve stanovené podmienky a štvrtý záujemca napokon svoju ponuku stiahol. Iuventa žiadala za prenájom bazéna, priľahlého pozemku a šatní od prípadného nájomcu 3 355 eur za mesiac. "Každý podnikateľ vám potvrdí, že takáto suma je pri bazéne s kapacitou približne 40 ľudí absolútne nereálna," dodala Barborjak.

 

Práve kúpalisko na Búdkovej je podľa zástupcov združenia Hrad - Slavín symbolickou bránou k využitiu celého areálu a budovy. Je to totiž podľa nich posledné miesto, ktoré verejnosť považuje za svoje, keďže mladšia generácia si už nemôže pamätať na čulý ruch a život, ktorý kedysi bol v celom areáli. Barborjak dnes pripomenula, že v septembri sa mládežnícka organizácia Iuventa z areálu odsťahuje, takže ostane prázdny a napospas potenciálnym záujemcom o lukratívne pozemky. Podľa združenia pritom existuje niekoľko alternatívnych riešení využitia kúpaliska. Bazén by do jesene mohla prevádzkovať Iuventa, prípadne by ministerstvo mohlo ponúknuť areál do prenájmu mestu alebo mestskej časti Staré Mesto. Ak bazén nesprístupnia, verejnosť na toto miesto podľa občianskeho združenia zabudne a developeri môžu ľudí o miesto obrať.

 

Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík dnes povedal, že mestská časť je pripravená podieľať sa na prevádzke letného kúpaliska a areálu, čo minulý týždeň písomne oznámil aj ministerstvu školstva. Odpoveď však zatiaľ nedostal. Starosta tiež dodal, že Iuventa na spoločnom rokovaní s mestskou časťou a ministerstvom deklarovala, že nemá peniaze, aby mohla zabezpečiť prevádzku kúpaliska, keďže podľa ich prepočtov vychádza prevádzka od 1. augusta do 15. septembra na 22 743 eur. Najväčšiu položku tejto sumy tvoria mzdy pre plavčíkov, ochranu a personál na kúpalisku, ďalej voda, elektrina, oprava sociálnych zariadení, čistiace prostriedky, oplotenie bazénu a oprava elektroinštalácie. Nevyhnutné je pritom zabezpečiť ochranu aj v noci, aby niekto nepadol do bazéna. Števčík dodal, že podľa informácií Iuventy boli minulý rok reálne náklady na prevádzku kúpaliska 30 000 eur. Podľa starostu je teda na mieste otázka, či je možné zabezpečiť v tak krátkom čase peniaze a sprevádzkovať kúpalisko a tiež či je to efektívne využitie peňazí na tak krátky čas.

 

Otázka využitia areálu Iuventy na Búdkovej a tiež kúpaliska v jeho areáli sa otvorila po tom, ako v polovici mája strana SaS upozorňovala na predaj budovy Iuventy. Predaj mal byť podľa strany biznisom s oligarchami. Minister školstva Juraj Draxler následne 27. mája vyhlásil, že budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebudú a rezort iba hľadá účelné využitie tohto priestoru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies