Kľúčový tokijský index Nikkei posilnil takmer o 3 %

NETKY.SK • 18 Marec 2011, 11:57 • 2 min
Kľúčový tokijský index Nikkei posilnil takmer o 3 %

Kľúčový tokijský index Nikkei posilnil takmer o 3 %

slovakia

left justify in out

Japonské akcie dnes rástli a jen oslabil. Hlavnou príčinou je dohoda skupiny najrozvinutejších krajín sveta G7 o spoločnej intervencii na oslabenie jenu.
      Kľúčový tokijský index sa zvýšil o 2,7 % a uzavrel na 9206,75 bodu. Index je celkovo o 12 % nižšie než 10. marca, teda deň pred ničivým zemetrasením.
      Jen oslabil voči doláru až na 81,90 JPY/USD a voči euru na 115,50 JPY/EUR.
      Predstavitelia skupiny siedmich najrozvinutejších krajín sveta G7 sa vo štvrtok (17.3.) dohodli na koordinovanej intervencii, ktorej cieľom je oslabenie jenu. Japonský jen po ničivom zemetrasení prudko vyskočil a vo štvrtok jeho kurz voči doláru posilnil na historické maximum 76,25 JPY/USD.
      Podľa dohody má každá centrálna banka krajín G7 intervenovať a predávať jeny po otvorení lokálnych trhov. Podľa obchodníkov japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) počas celého obchodného dňa nakupovala doláre. Intervencia BoJ sa odhaduje na 2 bilióny JPY (18,11 miliardy eur). Investori tvrdia, že centrálne banky budú pokračovať v intervencii, pokiaľ bude hroziť, že jen posilní pod hranicu 80 JPY/USD.
      Vyhlásenie G7 vyslalo jasnú správu, ktorá upokojila nervózne trhy, uviedol hlavný japonský devízový stratég Barclays Capital Masafumi Jamamoto.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona