Kulumbijský prezident Santos oznámil predĺženie prímeria s FARC

NETKY.SK • 14 Október 2016, 06:38 • 2 min
Kulumbijský prezident Santos oznámil predĺženie prímeria s FARC

BOGOTA - Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos predĺžil dnes platnosť prímeria s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC).

slovakia

left justify in out

V televíznom prejave oznámil, že v júni dosiahnuté prímerie bude platiť až do 31. decembra.

 

K takémuto opatreniu pristúpil Santos podľa agentúry AP v snahe získať viac času na zachránenie mierovej dohody s ľavicovými povstalcami, ktorú len šesť dní po jej podpísaní za účasti zástupcov svetového spoločenstva voliči v referende tesne odmietli.

 

Predĺžiť prímerie sa Santos rozhodol po stretnutí so zástupcami študentov, ktorí v celej krajine organizujú demonštrácie zamerané na podporu mierovej dohody a aj napriek výsledku v referende dúfajú, že sa dokument zrealizuje.

 

"Aby bolo jasné: toto nie je ultimátum či konečný termín," povedal dnes kolumbijský prezident. Ďalej však vyjadril vieru v to, že sa mierovú dohodu podarí finalizovať do konca roka.

 

Prímerie medzi Bogotou a FARC začalo platiť v júni tohto roku. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a vodca povstalcov Rodrigo Londoňo potom v septembri podpísali 297-stranovú mierovú dohodu, ktorú mali potvrdiť občania v referende.

 

V ľudovom hlasovaní však nakoniec prevážili - hoci len o niekoľko desatín percenta - odporcovia tohto dokumentu, ktorí tak uvrhli celý mierový proces do neistoty. Kolumbijská vláda následne vyhlásila, že napriek výsledku referenda bude dodržiavať platné prímerie s FARC tak dlho, ako to bude potrebné.

 

Santos, ktorý je tohtoročným laureátom Nobelovej ceny mieru, dúfa, že sa mierovú dohodu podarí finalizovať. Momentálne rokuje s opozíciou a FARC o tom, ako dokument upraviť tak, aby získal väčšiu podporu verejnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies