Kultúrny a mediálny výbor odobril 192 miliónov eur pre rezort kultúry

NETKY.SK • 20 November 2014, 12:30 • 2 min
Kultúrny a mediálny výbor odobril 192 miliónov eur pre rezort kultúry

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre kultúru a médiá odobril približne 192 miliónov eur pre rezort kultúry. S touto sumou počíta navrhnutý budúcoročný rozpočet pre rezort, s ktorým výbor dnes súhlasil. Štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Ivan Sečík pripustil, že ani 192 miliónov eur nie je toľko, koľko by si kultúra na Slovensku zaslúžila.

slovakia

left justify in out

Poslancov zaujímala najmä Matica slovenská (MS), v ktorej boli poslanci na prieskume, aby sa pozreli na jej hospodárenie. Majú podozrenie, že Matica slovenská nehospodári efektívne. Opozícia sa obáva, že navrhnuté peniaze pre Maticu slovenskú pôjdu do vzduchu. Aj Miroslav Číž zo Smeru-SD si myslí, že by pri prostriedkoch pre MS mal byť rezort opatrný.
      

Sečík pripomenul, že Matica slovenská je samostatná, nezávislá, verejnoprávna inštitúcia. Dodal, že rezort "veľmi striktne" sleduje, ako využíva finančné prostriedky. Nemá však podľa neho kompetenciu robiť kontrolu celkového hospodárenia v Matici slovenskej. "Pokiaľ mám ale informácie, tak neboli zistené nejaké výraznejšie nedostatky vo využívaní zdrojov, ktoré išli prostredníctvom transferu," povedal. Dodal, že ministerstvo požiadalo nové vedenie Matice slovenskej, aby sa pozreli na štruktúru výdavkov a dali prípadne odporúčania, ktoré by mohlo ministerstvo vziať do úvahy.
      

Výška budúcoročných kapitálových výdavkov má byť na úrovni 8,41 milióna eur, čo je nárast takmer o 7 miliónov eur. Z toho 5 miliónov eur je určených na účelové investičné projekty RTVS a zvyšných 3,41 milióna eur na dokončenie rekonštrukcie bratislavskej Reduty, v ktorej sa budú konať hlavné rokovania počas slovenského predsedníctva v Európskej únii (EÚ) v 2. polroku 2016.
      

Rozpočtové a príspevkové organizácie ministerstva majú dostať v roku 2015 o 1,1 milióna eur menej. Spôsobili to úsporné opatrenia v rámci konsolidácie verejných financií. Až na dve organizácie, a to Slovenskú filharmóniu a umelecký súbor Lúčnica, klesnú výdavky vo všetkých ostatných 27 organizáciách.
      

V grantovom systéme má byť tak ako tento rok k dispozícii 20 miliónov eur. Cez dotácie sa takto rozdelia na projekty v oblasti divadelného, výtvarného, tanečného, hudobného, literárneho umenia a na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Transfery pre verejnoprávne inštitúcie – RTVS, Audiovizuálny fond a TASR - sa poskytujú na základe zmluvy so štátom. Na tento účel je rozpočtovaných 36,7 milióna eur, čo je navýšenie o 6,3 milióna eur.
      

Na strategické zámery, teda na financovanie projektov a stratégií schválených vládou, sa plánuje vynaložiť 1,5 milióna eur. V tomto roku to bolo 3,6 milióna eur. Uvedená suma pôjde Slovenskému filmovému ústavu na obnovu kinematografických a audiovizuálnych diel a ich postupné sprístupňovanie verejnosti. Objem prostriedkov určených pre cirkvi a náboženské spoločnosti by sa mal mierne navýšiť o 935.000 eur na navrhovaných 38,3 milióna eur. Súvisí to s valorizáciou platov duchovných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies