Kultúrni činovníci podporujú úsilie ministra zabrániť zníženiu rozpočtu

NETKY.SK • 9 September 2014, 12:19 • 2 min
Kultúrni činovníci podporujú úsilie ministra zabrániť zníženiu rozpočtu

BRATISLAVA - Výzva "Načo kultúra?" má za takmer 20 dní od jej uverejnenia vyše 780 podporovateľov. Zástupcovia jej signatárov a organizátorov sa koncom minulého týždňa stretli so šéfom ministerstva kultúry Marekom Maďaričom.

slovakia

left justify in out

Odovzdali mu výzvu s dovtedajšími vyzbieranými podpismi a vyjadrili podporu jeho úsiliu zabrániť zníženiu rozpočtu pre rezort kultúry na budúci rok. Podpísaní sú pod ňou okrem umelcov a kultúrnych pracovníkov aj pedagógovia, vedci, podnikatelia, študenti a novinári. TASR o tom informovala jedna z organizátoriek - Darina Kárová za Asociáciu Divadelná Nitra.
      

Na stretnutí upozornili, že im nejde len o obranu výšky verejných financií. Poukázali tiež na zhoršenie verejnej mienky o kultúre, nedostatočné vedomie verejnosti o potrebnosti financovania kultúry z verejných zdrojov a celkový pokles vážnosti kultúry v spoločnosti. Chýba im kontinuálna verejná rozprava o kultúre, jej úlohách a financovaní. Navrhli ministrovi viacero možností ako vytvoriť platformu pre diskusiu o kultúrnej politike. Navrhli tiež niektoré opatrenia pre zlepšenie vzdelávania ku kultúre a umeniu.
      

Rovnako sa zaujímali o kreovanie Fondu na podporu umenia, ktorý má nahradiť aktuálny dotačný systém ministerstva, pričom pomenovali niektoré riziká, ktoré vyplývajú zo súčasnej podoby návrhu zákona. Zdôraznili kľúčový význam kritérií pre udeľovanie dotácií a tiež pravidiel vyhodnocovania realizovaných projektov, čo v súčasnosti chýba. Ministerstvo kultúry by malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer 173 miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o 10 miliónov eur menej.
      

Maďarič považuje tento návrh za neprijateľný a v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Očakáva, že sa tento návrh po rokovaniach s ministrom financií Petrom Kažimírom ešte zmení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies