Kultúrne dedičstvo spája Európu, poukáže na to celý tento rok

NETKY.SK • 29 Január 2018, 13:36 • 2 min
Kultúrne dedičstvo spája Európu, poukáže na to celý tento rok

BRATISLAVA – Prispieť k zmene postoja verejnosti ku kultúrnemu dedičstvu je jedným z cieľov Európskeho roka kultúrneho dedičstva, ktorému je venovaný celý rok 2018, na dnešnej tlačovej besede na to poukázal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. Série podujatí pod hlavičkou Európskeho roka kultúrneho dedičstva poukážu na spoločné kultúrne korene krajín a národov Európy a ich význam pre minulosť a aj pre budúcnosť. Celý rok 2018 budú nielen kultúrne inštitúcie, ale i rôzne združenia a jednotlivci klásť dôraz na hodnotu kultúrneho dedičstva pre spoločnosť.

slovakia

left justify in out

Súčasťou Európskeho roka kultúrneho dedičstva sú iniciatívy a podujatia na európskej, celoštátnej, regionálnej a miestnej úrovni. Na celoštátnej úrovni Európsky rok kultúrneho dedičstva organizujú koordinátori, ktorých určil každý členský štát EÚ. Na európskej úrovni je výsledkom spoločného úsilia Komisie, Parlamentu a Rady, ako aj Výboru regiónov a Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru. Za Slovensko je hlavným koordinátorom Ministerstvo kultúry (MK) SR, ktoré o roku informuje na svojej webstránke https://www.culture.gov.sk. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala národná koordinátorka Európskeho roka Zuzana Ondrejková z MK SR, medzi ciele Európskeho roka patrí najmä snaha poukázať, že „kultúrne dedičstvo je to, čo nás všetkých spája. Nie je len odkazom minulosti, ale aj cenným zdrojom pre budúcnosť. Je niečo, na čom dokážeme stavať.“ Podľa Ondrejkovej zapojiť sa môžu nielen veľké inštitúcie, ale aj menšie organizácie, občianske združenia i jednotlivci. Všetky potrebné informácie im poskytne práve ministerstvo kultúry, jeho web, prípadne národná koordinátorka Ondrejková.

Vedúci Zastúpenia EK na Slovensku Ladislav Miko, pripomenul, že Európska komisia má od roku 1983 tradíciu vyhlasovať každý rok venovaný inej téme. V tomto roku je ňou kultúrne dedičstvo a okrem jeho propagácie sa rôzne aktivity zamerajú aj na jeho vyššiu podporu a vzdelávanie. Zastúpenie EK v SR podľa Mika Európsky rok podporí v rámci troch okruhov aktivít, a to kampaňou na sociálnych sieťach, cez vzdelávacie aktivity pre mladých a roku venuje aj svoju prezentáciu na kultúrnych a spoločenských podujatiach, ktoré podporuje. Poukáže na to, že európske kultúrne dedičstvo netvoria iba pamiatky, ale aj tradície a rôzne zvyky či prírodné bohatstvo. Rok podporia aj slovenské osobnosti kultúry. Venovaný mu bude napríklad i projekt Supertrieda, tiež súťaž o najlepší text o kultúrnom dedičstve či prednášky a ďalšie akcie.

Ako k Európskemu roku kultúrneho dedičstva povedal pre agentúru SITA minister kultúry Marek Maďarič, spoločným cieľom je priblížiť verejnosti čo najviac fakt, že kultúrne dedičstvo Európy je spoločným dedičstvom všetkých európskych národov. Má spoločné univerzálne korene a aj keď je rôznorodé, v zásade nás spája.

Počas celého tohto roka sa v celej Európe uskutočnia tisícky rôznych aktivít. Pripravilo sa 10 hlavných európskych iniciatív, ktoré majú zaistiť, aby tento európsky rok mal vplyv aj do budúcna, priniesol novinky a naštartoval zmeny. Táto desiatka iniciatív prináša témy ako Spoločné dedičstvo, Dedičstvo v škole, Cestovný ruch a dedičstvo, Ohrozenie dedičstva či Dedičstvo a veda a ďalšie. Desať iniciatív je rozdelených do štyroch cieľov: angažovanosť, udržateľnosť, ochrana a inovácie. Zorganizuje ich EK v spolupráci s kľúčovými partnermi, ako sú UNESCO, Rada Európy a ďalšie európske organizácie. Ministerstvo kultúry SR napríklad venuje Európskemu roku kultúrneho dedičstva časť svojho dotačného programu Obnovme si svoj dom a rôzne aktivity a projekty podporí aj Fond na podporu umenia.

Európsky rok kultúrneho dedičstva sa odrazí aj v dlhodobých celoeurópskych aktivitách, ako sú napríklad Dni európskeho dedičstva, v rámci ktorých sa každoročne organizuje vyše 70-tisíc podujatí a pritiahnu viac ako 20 miliónov účastníkov. Rok pripomenú aj tohtoročné Európske hlavné mestá kultúry - Valletta (Malta) a Leeuwarden (Holandsko), ale aj rôzne ceny EÚ, najmä Cena EÚ za kultúrne dedičstvo Europa Nostra. Projekty popularizujúce kultúrne dedičstvo Európy získajú podporu v rámci množstva programov EÚ, ako sú Kreatívna Európa, Horizont 2020, Erasmus+, Európa pre občanov a iné.

Kultúrne dedičstvo Európy je všade okolo nás, v mestách, prírode aj v archeologických lokalitách. Nachádza sa v umení, ale aj v remeselných zručnostiach či gastronómii. Vďaka technológiám máme k nemu lepší prístup než kedykoľvek predtým. Nie je akousi nadstavbou života, môže aj vzdelávať a v neposlednom rade je významné pre hospodárstvo. Oblasť kultúrneho dedičstva zamestnáva vyše 300-tisíc ľudí a nepriamo s ním súvisí 7,8 milióna pracovných miest v Európe. Viac podrobností možno nájsť na https://www.culture.gov.sk a na https://europa.eu/cultural-heritage.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies