Kultúrna čistka v Británii: Najnovšou obeťou je Rudyard Kipling, ktorého označili za rasistu

NETKY.SK • 22 Júl 2018, 17:00 • 2 min
Kultúrna čistka v Británii: Najnovšou obeťou je Rudyard Kipling, ktorého označili za rasistu

MANCHESTER - Britskí progresívni študenti majú vo svojom ťažení proti všetkému bielemu ďalší zárez na pažbe. Ich najnovšou obeťou je spisovateľ Rudyard Kipling, autor Knihy džunglí, jednej z najznámejších kníh na svete, ktorého práca bola označená za rasistickú.

slovakia

left justify in out

Autorova báseň z roku 1895 zdobila stenu univerzity v Manchestri, čo sa však nepáčilo ľavicovým a nebielym študentom. Maľbu premazali a pretreli básňou americkej černošky Maya Angelou, kvôli „čiernym a hnedým hlasom vymazaným z histórie“.

 

Šéf študentov pre diverzitu Riddi Viswanathan povedal, že Kipling nie je v súlade s ich hodnotami a spomenul predovšetkým jeho báseň Bremeno bieleho muža. „Je pre nás dôležité reprezentovať hlasy čiernych a hnedých študentov, čo je dôvod, prečo je Kiplingova báseň úplne neprijateľná.“

 

Ďalšia zástupkyňa študentov Sara Khan k tomu dodala, že Kiplingove rasistické dielo podporovalo úlohu britského impéria a báseň černošky Angelou bola vybratá ako „rekultivácia histórie tých, ktorí boli takými ako Kipling storočia utlačovaní“.

 

 

img

Misia splnená, Kipling vymazaný. Foto: FB

 

 

Študenti, ktorí predtým na stenu Kiplingovu báseň umiestnili, už sa ospravedlnili. Škola teraz vraj bude vyzdobená „relevantným a zmysluplným“ umením.

 

Kipling, autor Knihy džunglí, získal v roku 1907 Nobelovu cenu za literatúru. Narodil sa v britskej Indii a väčšina jeho diel sa zaoberala britským koloniálnym impériom.

 

Dá sa pochopiť, že by Kipling neprešiel v Indii alebo v bývalých britských kolóniách, ale aby si farební študenti v Anglicku diktovali, že Angličan Kipling musí byť vymazaní z britskej histórie a nahradený podpriemernou tvorbou maskota antirasistického hnutia, je silná káva, myslí si server stredoveropan.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies