Zomrel český folkový pesničkár Wabi Daněk

NETKY.SK • 16 November 2017, 18:32 • 2 min
Zomrel český folkový pesničkár Wabi Daněk

BRATISLAVA - Vo veku 70 rokov zomrel český hudobník a spevák Wabi Daněk. Médiám to potvrdil jeho syn. "Je to čerstvá správa," uviedol pre portál Tn.cz.

slovakia

left justify in out

W. Daněk už dlhšie bojoval so zdravotnými problémami, pre ktoré musel tento rok v júli zrušiť všetky koncerty. Zanechal po sebe manželku Evu a štyri deti - Markétu, Renatu, Stanislava a Šimona.

Wabi Daněk, celým menom Stanislav Jan Wabi Daněk, sa narodil 30. januára 1947 v Zlíne. Pseudonym si vytvoril podľa muzikanta Wabiho Ryvolu. Vyučil sa ako zámočník, pracoval tiež ako zvárač alebo vodič sanitky. Na konte má albumy ako Rosa na kolejích (1984), Vítr (1986), Profil (1990), A život běží dál (2009) alebo Wabi a Ďáblovo stádo (2012). V roku 2014 vydal so skupinou Ďáblovo stádo album Příběhy písní. Medzi jeho hity patria skladby ako Rosa na kolejích, Píseň, co mě učil listopad, Hudsonské šífy, Velká rybí škola, Montgomery alebo Outsider waltz. Podarilo sa mu získať niekoľko ocenení, pričom v roku 1979 dostal cenu Zlatá Porta za zásluhy o rozvoj folku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona