KULTÚRA: Tanečný festival v Bratislave sa začal slovenskou premiérou

NETKY.SK • 30 September 2011, 17:27 • 2 min
KULTÚRA: Tanečný festival v Bratislave sa začal slovenskou premiérou

KULTÚRA: Tanečný festival v Bratislave sa začal slovenskou premiérou

slovakia

left justify in out

img

Premiérou slovenskej tanečno-divadelnej choreografie Krv a kráľ sa začal včera večer 15. ročník Medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe. V atypickom nejaviskovom priestore bývalej priemyselnej haly Cvernovka ho predviedli jeho autori Renáta Bubniaková a Vladislav Šoltýs, ktorí choreografiami vytvorili dve sóla na tému egoizmu a egocentrizmu z pohľadu muža a ženy.
      Festival pokračuje od piatka (30.9.) každodenným programom až do 9. októbra v troch priestoroch - divadle elledanse, Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava a Vysokej škole múzických umení. Novinkou tohto ročníka je dvojdňové predstavenie japonského tanca Butó a štyri dni venované tancu v krajinách V4. V projekte V4 In Motion každá krajina predstaví svoje súčasné tanečné umenie prostredníctvom workshopu, moderovanej diskusie a večerného vystúpenia. Z Čiech to bude skupina Verte Dance, z Poľska Teatr Tańca Zawirowania, Maďarsko zastúpi tanečník Ferenc Fehér a slovenský tanec predstavenie Mono skupiny Debris Company. Japonský tanec Butó bude na Slovensku prvýkrát predstavený podrobnejšie dvoma Japoncami - Ko Murobušim a Kae Išimotom i Bataritom z Maďarska, ktorí ho priblížia publiku prostredníctvom workshopov, premietania dokumentárnych a tanečných filmov i živých javiskových predstavení.
      Okrem spomínaných krajín prídu aj tanečníci z Belgicka a Bulharska. Medzi slovenskými účinkujúcimi sú pravidelní účastníci festivalu – hostiteľský súbor elledanse, Štúdio tanca Banská Bystrica a sólista Jaro Viňarský. Svoje umenie predvedie i belgicko-slovenská skupina Les Slovaks a ďalší medzinárodný súbor Bloom! Je to maďarsko-španielsko-talianske teleso, ktoré sa úspešne predstavilo na poslednom mítingu medzinárodnej siete Aerowaves v Moskve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies