Kultúra platenia daní u nás je katastrofálna, tvrdí Kažimír

NETKY.SK • 28 Apríl 2013, 14:55 • 2 min
Kultúra platenia daní u nás je katastrofálna, tvrdí Kažimír

BRATISLAVA - Kultúra platenia daní, poplatkov a odvodov je na Slovensku katastrofálna. V diskusnej relácii RTVS - Slovenskej televízie O 5 minút 12 to povedal podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD). Dodal, že na Slovensku je zvyk dane neplatiť.

slovakia

left justify in out

Vláda sa s problémom vysporiadava postupne, s edukáciou v tejto oblasti musí ministerstvo podľa Kažimíra pokračovať.

Ako Kažimír povedal, od roku 2004 klesol skutočný výber daní o 30 až 40 percent. V roku 2004 bola efektívna daňová sadzba najvyššia, čo spôsobilo aj zlúčenie sadzieb DPH. Pokles nastal naprieč všetkými vládami a napriek nízkemu daňovému zaťaženiu v oblasti priamych daní, uviedol Kažimír. Podľa neho "všetci dobre vieme, v akej atmosfére žijeme". Na Slovensku sa toleruje neplatenie daní, nenamietame proti zvyku "s faktúrou, bez faktúry", alebo rešpektujeme vydávanie falošných dokladov o zaplatení. Tento jav nazval Kažimír morom, "ktorý kazí podnikateľské prostredie"

Podpredseda KDH a poslanec NR SR Ján Hudacký tvrdí, že asi dvojmiliardový únik na DPH nevzniká zavinením hlavne malých podnikateľov. "Unikajú vám veľké ryby," povedal Hudacký ministrovi. Na problém by sa mal podľa neho Kažimír pozerať komplexne, pretože súvisí s jeho prístupom k podnikateľskému prostrediu. Podľa ministra si väčšina podnikateľov a zamestnávateľov plní svoje povinnosti. Ostatní, ktorí sa živia na úkor štátu, tak majú komparatívnu výhodu. "Majú tú výhodu, že môžu poskytovať svoje služby lacnejšie, že môžu zamestnávať načierno, toto je nefér," povedal minister. 

Veľké problémy priznáva Kažimír aj vo vnútri finančnej správy. Ako povedal, pracuje tu deväťtisíc ľudí, na ktorých sa ministerstvo snaží zamerať. Títo ľudia pracujú s peniazmi a sú podľa neho katastrofálne ohodnotení. Je preto samozrejmé, že podliehajú "všelijakým pokušeniam". Projekt na zjednotenie výberu daní a odvodov UNITAS by sa mal naštartovať v polovici roka 2015. Minister Kažimír povedal, že s čiastkovými opatreniami z oblasti DPH začne ministerstvo od začiatku budúceho roka. Asi najúčinnejším bude podľa neho kontrolný výkaz DPH. Tento bude prvým krokom k vypracovaniu podnikateľského výkazu DPH finančnou správou na základe konkrétnych výkazov a tovarových tokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies