Kultúra by mala v roku 2016 dostať viac

NETKY.SK • 5 Október 2015, 14:07 • 2 min
Kultúra by mala v roku 2016 dostať viac

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry by malo na budúci rok dostať zo štátneho rozpočtu viac ako v tomto roku, vyplýva z Návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktorý zverejnilo ministerstvo financií a v stredu ho prerokuje vláda.

slovakia

left justify in out

Celkové zdroje Ministerstva kultúry (MK) SR majú v roku 2016 byť 202 899 553 eur, čo je oproti schválenému rozpočtu na tento rok viac o 11 miliónov eur (o 5,72 %). Medzi iným na podporu 29 organizácií rezortu, ako sú napríklad Slovenské národné divadlo, Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria, Univerzitná knižnica v Bratislave má ísť spolu 93 065 712 eur, teda o 17,6 mil. eur viac.

 

Zdroje navyše použijú divadlá, múzeá, galérie, knižnice a osvetové pracoviská zriaďované MK SR na kultúrne aktivity doma aj v zahraničí. Na dotačný systém MK SR je určených 10 016 097 eur, čo je o 10 miliónov eur menej ako tento rok. Tieto zdroje prechádzajú na novú verejnoprávnu inštitúciu, na Fond na podporu umenia, ktorý vznikol 1. januára tohto roka a prvé peniaze na projekty má prideliť v budúcom roku. Po vzniku fondu MK SR naďalej poskytuje dotácie na obnovu a ochranu kultúrneho dedičstva, podporu kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy. Samostatný transfer je určený na Maticu slovenskú, jeho výška - 1 494 000 eur sa posledné roky nemení.

 

Transfer na verejnoprávne inštitúcie - RTVS, TASR, Audiovizuálny fond a nový Fond na podporu umenia zvyšuje práve nový Fond na podporu umenia. Celkovo má ísť z rozpočtu MK SR v roku 2016 na verejnoprávne inštitúcie 47,2 mil. eur. Oproti tomuto roku je to o 10,5 mil. eur viac. Obdobne ako ďalšie verejnoprávne inštitúcie bude aj Fond na podporu umenia disponovať okrem vlastných prostriedkov aj zdrojmi zo štátneho rozpočtu, pričom na rok 2016 je výška transferu pre fond 15 mil. eur, uvádza sa v predkladacej správe k návrhu štátneho rozpočtu. Na ďalšiu verejnoprávnu inštitúciu, Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS) sa plánuje 26 miliónov eur, čo je o štyri milióny menej ako tento rok. "K zníženiu transferu zo štátneho rozpočtu dochádza v dôsledku očakávaného pozitívneho vývoja v oblasti vlastných príjmov RTVS a disponibilných zdrojov z predchádzajúceho obdobia," píše v predkladacej správe k návrhu štátneho rozpočtu ministerstvo financií. Rezort financií zároveň avizuje, že prijme opatrenia, ktoré zvýšia celkové príjmy RTVS na rok 2016 približne o deväť mil. eur. Príspevok do Audiovizuálneho fondu sa plánuje o pol milióna menší ako v tomto roku, a to štyri milióny eur. Zároveň je však o 1,3 mil. eur vyšší ako určuje zákon. Na Tlačovú agentúru SR, jej služby vo verejnom záujme, má ísť v budúcom roku rovnaká suma ako tento rok - 2,2 milióna eur.

 

MK SR by malo mať v roku 2016 kapitálové výdavky 6,31 mil. eur, čo je o 2,10 mil. eur menej oproti schválenému rozpočtu pre tento rok. Z toho tri mil. eur sú určené na investičné projekty RTVS a zvyšok na pokračovanie rekonštrukcie Múzea holokaustu v Seredi a udržateľnosť projektov.

 

Na strategické zámery MK SR, ako je napríklad Projekt informatizácie kultúry či Stratégia rozvoja slovenského knihovníctva, má ísť v roku 2016 spolu 3,89 mil. eur, čo je oproti rozpočtu pre tento rok nárast o 2,40 mil. eur, pričom rozhodujúcou mierou sa na tom podieľa najmä informatizácia. Na obnovu audiovizuálneho dedičstva je pre Slovenský filmový ústav na budúci rok určených 1,49 mil. eur, teda rovnako ako tento rok. Tieto peniaze sú určené na obnovu kinematografických a audiovizuálnych diel a ich postupné sprístupňovanie verejnosti.

 

Objem prostriedkov rozpočtovaný pre cirkvi a náboženské spoločnosti je na roky 2016 až 2018 zvýšený o 580 tis. eur. Súvisí to s valorizáciou platov duchovných. Tieto zdroje idú na platy a poistné duchovných, prevádzku ústredí cirkví a náboženských spoločností a charitných domov (domovy dôchodcov pre kňazov). Výdavky na úhradu nákladov súvisiacich so zameraním vydaných nehnuteľností pre cirkvi a náboženské spoločnosti podľa zákona o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam sú zahrnuté v administratívnej oblasti MK SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies