Kuleba vyzval Nemecko, aby prevzalo iniciatívu v otázke členstva Ukrajiny v EÚ

NETKY.SK • 16 Máj 2022, 07:41 • 2 min
Kuleba vyzval Nemecko, aby prevzalo iniciatívu v otázke členstva Ukrajiny v EÚ

WASHINGTON/KYJEV – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v nedeľu Nemecko, aby prevzalo vedúcu úlohu v procese vedúcom k členstvu Ukrajiny v Európskej únii. TASR o tom informuje na základe správy televízie CNN.

slovakia

left justify in out

Kuleba vo videu zverejnenom na sociálnej sieti uviedol, že počas návštevy Berlína mal tento týždeň s nemeckými predstaviteľmi „veľmi racionálnu diskusiu o tom, že sa Ukrajina stane členom EÚ“. „Povedal som im, že sa to aj tak stane. Je nevyhnutné, že Ukrajine skôr či neskôr dostane štatút kandidáta. Nemecké elity majú na výber, či povedú tento proces a zapíšu sa do dejín Európy, alebo sa to stane, ale bez ich vedenia,“ dodal minister.

 

img

 

Šéf ukrajinskej diplomacie po stretnutí s nemeckými činiteľmi viedol rozhovory aj s ministrami zahraničných vecí skupiny G7, ktorí podľa jeho slov „privítali myšlienku toho, že je potrebné zmraziť ruské aktíva a previesť ich Ukrajine, aby pomohli s obnovou našej krajiny“. „Hovoríme tu o stovkách miliárd eur,“ zdôraznil Kuleba s tým, že krajiny G7 tiež vyjadrili ochotu podieľať sa na obnove Ukrajiny, jej miest a infraštruktúry. Minister vyzval aj na nájdenie riešenia, pokiaľ ide o ruskú blokádu vývozu ukrajinských poľnohospodárskych a priemyselných produktov do sveta.

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj chce žiadať o podporu aj africké a ázijské krajiny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies