Kukura: Inšpektor Max nie je seriál, ako si dnes ľudia predstavujú

NETKY.SK • 23 November 2016, 09:46 • 2 min
Kukura: Inšpektor Max nie je seriál, ako si dnes ľudia predstavujú

BRATISLAVA - Bývalá vojenská nemocnica v Bratislave sa zmenila na pražskú kriminálku. V priestoroch objektu nakrúcajú 13-dielny kriminálny seriál Inšpektor Max, v ktorom hlavnú úlohu svojrázneho kriminalistu hrá Juraj Kukura.

slovakia

left justify in out

"Skôr to nazývam 13 televíznych filmov na pokračovanie s kriminálnou zápletkou. Nie je to seriál v tom zmysle, ako si dnes ľudia predstavujú a sú zvyknutí," uviedol herec dnes v prestávke nakrúcania krimisérie, ktorá vznikla podľa jeho námetu. "Som len nositeľ myšlienky, že kriminálky by už nemali byť točené ako pred x rokmi, keď Columbo našiel vraždu a potom vypátral vraha. V dnešnej dobe je to málo. Dôležité je, aby sa vedeli okolnosti, za akých to vzniklo, prečo to vzniklo," povedal pre TASR Juraj Kukura a ďalej vysvetlil: "Žijeme dobu veľkých sociálnych rozdielov a existenčných tlakov, ľudia robia veci, ktoré by nikdy v živote neurobili. Nie každý čin je urobený z kriminálnej energie, veľa činov je urobených zo skratu, afektu a situácie, v ktorej sa ľudia nachádzajú. To je to, čo by túto kriminálku malo robiť inou."

 

Inšpektor Max je slovenský kriminalista, ktorý sa pred rokmi odsťahoval do Čiech, žije a pracuje na pražskej kriminálke. Mnohokrát sa však vďaka prípadom dostáva na Slovensko, kde sa musí vyrovnať so svojou vlastnou minulosťou. "Nie je to žiadny farár a anjel. Zoli nie je človek, ktorý by mohol kázať o morálke a etike. Skutočne neznáša krivdu a nespravodlivosť, je schopný ísť dokonca ponad zákon," poznamenal herec k postave nezmieriteľného rebela a anarchistu, ktorý neznáša autority a spoločenské pravidlá. Zoltán Max sa nedokáže zmieriť so spoločenským systémom, v ktorom musí žiť. Je to tiež človek, ktorý sa aj inak oblieka. Jeho nápadný oblek Kukura predviedol počas slávnostného galavečera k 60. výročiu Slovenskej televízie. "Zoltán Max má filozofiu, že keď sa takto oblieka, podľa mienky iných ako idiot, má tú výhodu, že ho ľudia podceňujú a skôr urobia chybu."

 

Seriál vzniká v koprodukcii Trigon Production, RTVS a Českej televízie (ČT). Spoluautorom námetu je Ivan Hubač. Scenár k seriálu napísali Laura Siváková-Paššová a Rastislav Boroš. Réžie sa ujal Jiří Chlumský. "Je to taký divný extravagantný chlap, ktorý má veľa chýb, ale je dobrý kriminalista. Je trochu podobný Kukurovi, ale to, samozrejme, nie je on. Max je iba jeden, Zoli je neopakovateľný," uviedol pre TASR Jiří Chlumský na margo seriálového hrdinu, ktorý rozhodne nebude supermanom. "Je to starnúci chlapík, ktorý má všetkého dosť, je v podstate sám a baví ho jediná vec - kriminalistika. Neberie si servítky, občas robí veci, ktoré by sme tiež radi urobili, ale neurobíme ich, lebo máme autocenzúru. Zoli ju nemá, tých pár faciek pokojne dá."

 

V sérii filmov sa vystrieda plejáda slovenských a českých hercov. Medzi nimi aj Ľubomír Paulovič, Tereza Brodská, Igor Bareš, Diana Mórová, Dušan Jamrich. Štáb najprv nakrúcal v Česku, odkiaľ sa presunul začiatkom novembra na Slovensko a v decembri sa bude natáčať opäť v ČR. Druhá etapa nakrúcania je naplánovaná na marec až august budúceho roka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona