Kukláči urobili raziu v rómskej osade, zranili sa aj deti!

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 15:35 • 2 min
Kukláči urobili raziu v rómskej osade, zranili sa aj deti!

MOLDAVA NAD BODVOU - Pri policajnom zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou (okr. Košice-okolie) v stredu (19. 6.) večer utrpelo zranenia viacero ľudí vrátane detí.

slovakia

left justify in out

Šesťtýždňové bábätko počas zásahu upadlo do bezvedomia a museli ho sanitkou previezť do nemocnice. TASR o tom dnes informovalo občianske združenie ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v osade poskytuje sociálne služby.

Domovú prehliadku mala vykonať pohotovostná jednotka tzv. kukláči s asi 20 vozidlami, údajne niekoho hľadali. "Policajti išli od jedného príbytku k druhému, vyvaľovali dvere, rozbíjali okná, nábytok, veľmi agresívnym spôsobom útočili na jednotlivých obyvateľov bez toho, aby s nimi nejakým rozumným spôsobom komunikovali. Došlo k zraneniam, viacerí klienti museli vyhľadať lekárske ošetrenie, existujú o tom lekárske správy," uviedol Martin Vavrinčík z ETP Slovensko. 

Nezisková organizácia spochybňuje oprávnenosť takéhoto zásahu. "Pýtame sa, či boli dodržané všetky príslušné postupy pri prehliadke domových priestorov, či polícia mala povolenie súdu a či donucovacie prostriedky, ktoré použila, boli v súlade so zákonom o Policajnom zbore, Trestným zákonom a Trestným poriadkom," konštatoval Vavrinčík. Združenie zamýšľa podať celú vec na prešetrenie inšpekcii Ministerstva vnútra SR. 

Ako došlo k bezvedomiu dojčaťa, podľa Vavrinčíka nie je zatiaľ jasné. "Samozrejme, bol tam veľký chaos, asi dve rodiny sa v strachu zhromaždili v jednej miestnosti, vtrhli tam policajti, a nie je zrejmé, či išlo o šok, dôsledok použitia donucovacích prostriedkov alebo nejakým iným spôsobom bolo dieťaťu ublížené," dodal Vavrinčík.

Podľa miestnych Rómov bola akcia odvetou polície za incident, ku ktorému došlo v osade v noci na nedeľu. V sobotu večer sa tam konalo kultúrne podujatie súvisiace s ukončením dlhodobého projektu, spoluorganizovaného ETP Slovensko. Podujatie pritom nebolo riadne ohlásené, čo označil Vavrinčík za chybu. Na miesto podľa združenia dorazila hliadka polície, ktorá požiadala o stíšenie hluku, k čomu aj došlo. Ďalšia hliadka štátnej polície prišla na miesto okolo 1.00 h, keď podujatie už skončilo a balila sa na pódiu aparatúra. "Jeden z policajtov údajne napadol jedného z našich klientov bez toho, aby bolo zrejmé, prečo k takému konaniu došlo. Tamojší mladí ľudia a deti začali hádzať kamene do policajtov a ich policajného auta, ktoré bolo pravdepodobne poškodené," uviedol ďalej Vavrinčík. Hliadka potom podľa neho zadržala ich klienta spolu s ďalšou mentálne postihnutou osobou. Oboch mali držať na policajnej stanici od nedele 3.00 h až do stredy bez toho, aby proti nim vzniesli obvinenie.

Občianske združenie informovalo, že dnes zverejní na svojej webstránke videozáznam nakrútený v osade dnes ráno. Svedčiť má o neprimeranom použití donucovacích prostriedkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies