Kukláči na východnej hranici počítajú s tým, že prevádzači sú ozbrojení

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 11:16 • 2 min
Kukláči na východnej hranici počítajú s tým, že prevádzači sú ozbrojení

BRATISLAVA - Mobilná zásahová jednotka je pripravená na to, že prevádzači nelegálnych migrantov cez slovensko-ukrajinskú hranicu môžu byť ozbrojení.

slovakia

left justify in out

Bolo to tak aj minulý piatok (25.4.), keď zadržali dvoch prevádzačov s piatimi Afgancami. Jeden z prevádzačov mal pištoľ. Potvrdil to veliteľ mobilnej zásahovej jednotky, ktorá pôsobí na východnej hranici, Štefan Grušovský. 
      

"Zásahová jednotka je viac-menej využívaná vtedy, keď sú nejaké operatívne informácie, že dôjde k prekročeniu štátnej hranice v určitom úseku," povedal Grušovský. V ostrom nasadení je podľa neho približne raz za mesiac, nasadzovaná do terénu však býva štyri až päť ráz mesiaci. Jej teritóriom je zväčša tretia línia ochrany hranice, ktorá sa začína jeden až dva kilometre od hraničných kameňov. Majú moderné zbrane, drahý výstroj a pri akcii v lese využívajú maskovacie oblečenie ako vojaci. 
      

"Skupiny prevádzačov začínajú chodiť po zuby ozbrojené. Máme to potvrdené z viacerých operatívnych informácií. Je veľký predpoklad, že zákrok proti prevádzačom bude mimoriadne nebezpečný a nemôžeme vylúčiť ozbrojený stret medzi políciou a ozbrojenými prevádzačskými skupinami," povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Tvrdí, že k najkomplikovanejším zásahom môže prísť už v najbližších týždňoch. Pre prevádzačov na východnej hranici je typická sezónnosť, to znamená, že operujú najmä vtedy, keď je priaznivé počasie. K teplejšiemu počasiu sa v súčasnosti pridáva situácia na Ukrajine. Policajti na to zareagovali zvýšeným výkonom služby a mimoriadnymi opatreniami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies