Kukan:Vo vyjadreniach o Ukrajine by naša diplomacia mohla byť smelšia

NETKY.SK • 4 December 2013, 12:07 • 2 min
Kukan:Vo vyjadreniach o Ukrajine by naša diplomacia mohla byť smelšia

BRATISLAVA – Slovenský rezort diplomacie by mohol prejaviť viac odvahy vo svojich vyhláseniach týkajúcich sa diania v Ukrajine, tvrdí exminister zahraničných vecí a europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

"My sme veľmi silní v EÚ, pokiaľ ide o Balkán a susedskú politiku, Ukrajina patrí do našej susedskej politiky. Tu sa naša diplomacia chová zodpovedne, adekvátne k postaveniu Slovenska, ale keby sme boli smelší, neuškodilo by nám to," povedal Kukan agentúre SITA. V Európskom parlamente sú podľa Kukana mnohí z udalostí u nášho východného suseda nadšení. "V ktorej inej európskej krajine vidíte státisíce ľudí, ktorí demonštrujú za EÚ," hovorí.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo vládne orgány Ukrajiny ako aj organizátorov a účastníkov protestných akcií, aby zabezpečili pokojný priebeh demonštrácií a zriekli sa všetkých foriem násilia. Odsúdilo tiež zásah bezpečnostných zložiek proti pokojnej demonštrácii v noci z piatka na sobotu. 

Rozhodnutie ukrajinskej vlády nepodpísať kľúčové dohody s EÚ viedlo minulý týždeň k najmasovejším demonštráciám od oranžovej revolúcie v roku 2004. V nedeľu protestovalo v Kyjeve proti vláde vyše 100 000 ľudí, pričom demonštrácie prerástli do blokády vládnych budov a kyjevskej radnice, kde si aktivisti zriadili "revolučnú centrálu". 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona