Kukan: Postoj Fica k útoku na Sýriu je zodpovedný a profesionálny

NETKY.SK • 9 September 2013, 10:25 • 2 min
Kukan: Postoj Fica k útoku na Sýriu je zodpovedný a profesionálny

BRATISLAVA - Postoj premiéra Roberta Fica k možnému ozbrojenému zásahu v Sýrii je podľa europoslanca Eduarda Kukana správny.

slovakia

left justify in out

"Ja si myslím, že pokiaľ ide o postoj vlády SR k tejto situácii, je profesionálny a zodpovedný, zaradili sme sa medzi členské krajiny EÚ, ktoré hovoria o tom, že k tomu, aby bola forma ozbrojeného zásahu proti Sýrii, treba rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN," vyhlásil Kukan na tlačovej besede. Slovenský predseda vlády Robert Fico cez víkend vyhlásil, že použitie vojenskej sily v Sýrii je možné len vtedy, ak sa jasne preukáže, že boli použité vojenské zbrane súčasným režimom a ak bude zásah schválený v Bezpečnostnej rade OSN.

Fico však podľa Kukana málo zdôrazňuje, že použitie chemických zbraní je zločinom proti ľudskosti. "Je to flagrantné porušenie medzinárodného práva a ak sa takáto vec dokáže, medzinárodné spoločenstvo musí konať, aby ten, kto to urobil, niesol zodpovednosť a bol potrestaný," dodal. Použitie chemických zbraní má podľa Kukana odsúdiť rezolúcia Európskeho parlamentu, ktorou sa budú zaoberať už na dnešnej schôdzi. V rezolúcii chcú europoslanci vyzvať štáty EÚ, aby na základe správy inšpektorov OSN konali, a tiež Rusko a Čínu, aby sa podieľali na riešení krízy v rámci Bezpečnostnej rady OSN. 

Americký prezident Barack Obama potvrdil zámer zakročiť proti Asadovmu režimu v reakcii na chemický útok z 21. augusta, za ktorý je podľa USA, Francúzska a NATO zodpovedný. O zásahu však nechá najskôr hlasovať Kongres. Podobné hlasovanie v Británii sa však už skončilo fiaskom, keď parlament odmietol dať vláde premiéra Davida Camerona mandát na intervenciu. Prípadnému útoku bez súhlasu OSN odmietli vyjadriť podporu aj Nemci, Taliani či Poliaci. Akýkoľvek zásah jednoznačne odmietajú Rusko, Čína a Irán. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona