Kukan: Obchodná dohoda medzi EÚ a USA nesmie byť na úkor našich hodnôt

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 12:21 • 2 min
Kukan: Obchodná dohoda medzi EÚ a USA nesmie byť na úkor našich hodnôt

ŠTRASBURG - Eurokomisár pre obchod Karel De Gucht dnes vystúpil v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, aby informoval o doterajšom postupe pri rokovaniach s USA o Transatlantickej dohode o obchode a investíciách (TTIP).

slovakia

left justify in out

Europoslancov zaujímalo, či Európska komisia (EK) v procese rokovaní s Američanmi plní podmienky, ktoré jej europarlament uložil pred vyše rokom. Slovenský poslanec Eduard Kukan (SDKÚ, EĽS) v rozhovore pre TASR uviedol, že pokiaľ ide o túto dohodu, situácia ešte nie je úplne jasná. "Sú zástancovia dohody, a je ich väčšina, ale stále nie sú jasne stanovené pravidlá, podľa ktorých budeme rokovať s americkou stranou," opísal Kukan kritický postoj europarlamentu voči komisárovi De Guchtovi.
      

Slovenský europoslanec v tejto súvislosti pripomenul dnešné vystúpenia dezignovaného predsedu EK Jeana-Claudea Junckera v pléne EP, ktorý povedal, že TTIP je nepochybne výhodná dohoda pre Európanov, ale zároveň zdôraznil, že EÚ pri rokovaniach musí mať presne stanovené konkrétne pravidlá, hodnotové pravidlá a záujmy, od ktorých nesmie ustúpiť.
      

Kukan dodal, že Američania sú naši strategickí partneri a spojenci, ale to, ako sa v niektorých prípadoch k Európanom zachovali, tak sa priatelia podľa neho nesprávajú. "Ja si myslím, že je to dôležitá dohoda, mali by sme byť veľkorysí a mali mať na zreteli výhody, ktoré nám poskytne, ale nie za každú cenu," priblížil postoj zákonodarného zboru EÚ k najväčšej obchodnej dohode v dejinách ľudstva.
      

V poradí už šieste kolo rokovaní medzi EÚ a USA o TTIP prebieha tento týždeň v Bruseli - od 14. do 18. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies