Kukan: Myšlienka európskeho superštátu ma desí

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 15:44 • 2 min
Kukan: Myšlienka európskeho superštátu ma desí

BRATISLAVA - Ak si chce Európska únia udržať postavenie svetového hráča a zostať dôstojným súperom na svetovej scéne, musí zrýchliť svoj vnútorný rozhodovací proces.

slovakia

left justify in out

"Musí konať ráznejšie a efektívnejšie," uviedol v rozhovore pre TASR europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan.
     

Ako poznamenal, Lisabonská zmluva zaviedla nový inštitút vysokého predstaviteľa pre zahraničnú politiku, ktorého úlohou je hľadať spoločné stanoviská v tejto oblasti. Momentálne ju vykonáva Catherine Ashtonová. "Tá funkcia ukázala, že pokiaľ by sa naplno vykonávala, tak by k tomu mohla pomôcť, ale zatiaľ sa tak nestalo," konštatoval Kukan.
     

V budúcnosti sa podľa neho niektoré veci budú viac zjednocovať a homogenizovať, a to nielen v oblasti zahraničnej politiky, ale aj vo finančnej a hospodárskej. Poukázal na potrebu väčšej súdržnosti, rýchlejšieho rozhodovania a uplatňovania týchto rozhodnutí v praxi. "V tomto má EÚ veľký priestor na zlepšovanie. Štáty sú si toho vedomé a vývoj bude pokračovať týmto smerom," avizoval s tým, že členské krajiny sa tak nevyhnú väčšiemu prenosu kompetencií na Brusel.
     

Nemyslí si však, že sa v budúcnosti vytvorí superštát s jedným prezidentom, armádou, hymnou a vlajkou. Ako dodal, týmto by došlo k znefunkčneniu jednotlivých štátov, ktoré sú základom fungovania únie, preto súhlasí s rozumným, a nie striktným, odovzdávaním právomocí. "Samotná myšlienka európskeho superštátu ma desí, ale väčšia súdržnosť, spoločný postup a viac odovzdávaných právomocí, to je cesta ako Európsku úniu zefektívniť," domnieva sa europoslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies