Kukan: MS v hokeji môžu byť príležitosťou spoznať režim v Bielorusku

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 11:24 • 2 min
Kukan: MS v hokeji môžu byť príležitosťou spoznať režim v Bielorusku

BRATISLAVA - Majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré budú v bieloruskom Minsku od 9. do 25. mája, môžu byť príležitosťou pre novinárov, aby nahliadli pod povrch režimu. Zhodli sa na tom na včerajšom stretnutí bieloruskí novinári so slovenským europoslancom za SDKÚ-DS Eduardom Kukanom. Agentúru SITA o tom informovala Eva Sládková z občianskeho združenia Človek v ohrození, ktoré novinárov pozvalo.

slovakia

left justify in out

Na včerajšom stretnutí sa zhodli podľa jej slov tiež na tom, že bojkot majstrovstiev sveta nie je tou správnou cestou, ako protestovať proti nedodržiavaniu ľudských práv v "poslednej európskej diktatúre", ako sa zvykne o Bielorusku hovoriť.

 

"Naopak, majstrovstvá môžu byť príležitosťou, ako o skutočnom živote v Bielorusku informovať svet. Ak by k nám prišli novinári, ktorých by nezaujímal len šport a mali by záujem nazrieť pod povrch, bolo by to pre nás výborné," uviedol jeden z bieloruských novinárov Andrei Aliaksandrau. Počas päťdňového pobytu u nás navštevovali novinári redakcie rôznych médií a získavali know-how, ako lepšie šíriť informácie prostredníctvo internetu, keďže sloboda slova je v Bielorusku značne oklieštená a na internet má vláda menší dosah. Včera Bielorusi svoj pobyt ukončili stretnutím s Eduardom Kukanom a spoločnou diskusiou s verejnosťou a novinármi

 

Situácia v Bielorusku podľa Sládkovej veľmi pripomína život v našej krajine pred novembrom 1989. Podľa bieloruských novinárov je na zmenu potrebné aj to, aby Bielorusi viac cestovali do zahraničia a oboznamovali sa so životom v demokratických krajinách. Eduard Kukan s nimi súhlasí a uviedol, že patrí v Európskom parlamente medzi podporovateľov odstránenia vízových poplatkov pre bežných Bielorusov, keďže v súčasnosti je pre nich nielen náročné, ale aj veľmi drahé víza získať. Združenie Človek v ohrození spolupracuje s Bielorusmi už niekoľko rokov. Podporuje demokratizáciu krajiny spoluprácou s tamojšími aktivistami, novinármi a opozíciou. Projekt Podpora slobody slova v Bielorusku je financovaný z prostriedkov SlovakAid a German Marshal Fund Bratislava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies