Kukan: Kým náš sused čelí okupácii, náš hlas nie je počuť

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 17:59 • 2 min
Kukan: Kým náš sused čelí okupácii, náš hlas nie je počuť

BRATISLAVA/DUBLIN - Vo štvrtok (6.3.) sa v Bruseli koná mimoriadny Európsky summit o Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lídri na ňom budú hovoriť o ďalšom postupe Európskej únie v čase, keď sa stupňuje napätie na Kryme a Rusko odmieta vyjednávať. "Teším sa aktívnemu prístupu viacerých európskych krajín v zmierňovaní napätia medzi Kyjevom a Moskvou," povedal pred štvrtkovou Európskou radou poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan (SDKÚ-DS, EĽS). "Dúfam, že ich príklad bude nasledovať aj Slovensko," odkázal Kukan z Dublinu, kde sa zúčastní kongresu Európskej ľudovej strany. Mali by na ňom vystúpiť ukrajinskí politici vrátane premiéra Arzenija Jaceňuka a šéfa UDARu Vitalija Klička.
      

Podľa Kukana je teraz najdôležitejšia deeskalácia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. "Chcel by som vyzdvihnúť Jaceňukovu vládu, ktorá po "mladíckych" chybách zaujala rozumný postoj. Ponúkla väčší podiel na vládnutí regionálnym administratívam. To je dôležité, ak sa majú všetci občania Ukrajiny cítiť ako doma," zdôraznil Kukan, ktorý je členom zahraničného výboru europarlamentu. "Pozíciu Moskvy treba naopak odsúdiť. Odmieta vyjednávania a ďalej sa správa ako agresor. Rokovania sú pritom najlepšou cestou von z krízy," vysvetlil Kukan. "Pokiaľ sa prístup Ruska nezmení, bude potrebné uplatniť sankcie," povedal Kukan.
      

Kukan ocenil, že do vznikajúcej mediačnej misie OBSE sú zapojení aj Slováci a že Slovensko koordinuje svoje postoje v rámci Vyšehradskej skupiny. "To však nestačí. Kým náš sused čelí okupácii, náš hlas nie je počuť. Nepomáha ani vyhlásenie prezidenta, že máme čakať na to, čo povie EÚ a NATO. Už desať rokov sme členom týchto organizácií. To my sme EÚ a NATO!" zdôraznil Kukan. Europoslanec pripomenul, že Európska rada rozhoduje jednomyseľne a Slovensko bude mať príležitosť navrhnúť vlastné riešenia. "Dúfam, že pán premiér si na summite neosvojí názor pána prezidenta. Inak si urobíme veľkú hanbu," uzavrel Kukan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies