Kukan kritizuje Kotlebu za "nezmysly" v liste pre Janukovyča

NETKY.SK • 4 Február 2014, 17:11 • 2 min
Kukan kritizuje Kotlebu za "nezmysly" v liste pre Janukovyča

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan (SDKÚ) skritizoval dnes nového predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Mariána Kotlebu za šírenie "nezmyslov" o Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec vo svojom otvorenom liste Kotlebovi uviedol, že už niekoľko týždňov s hlbokým znepokojením sleduje jeho "výtržnosti" a "nepokoj, ktorý vnáša do našej spoločnosti."
     
"Zároveň s Vašou stúpajúcou agresivitou, bohužiaľ registrujem aj Vašu rastúcu prijateľnosť pre čelných predstaviteľov nášho štátu. Rovnako nebezpečné sa mi však zdajú aj nezmysly, ktoré šírite v liste ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi," uviedol Kukan.
     
Poslanec, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničné záležitosti, v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine sa v súčasnosti nebojuje o nové trhy pre EÚ ani o väčšiu moc pre NATO. 
     
"Vidím ľudí, ktorí v mrazoch už dva mesiace demonštrujú v prvom rade proti obrovskej korupcii a svojvôli moci. Nádej im dáva práve zblíženie s EÚ. Niekoľkí z nich už za túto nádej zaplatili životom. Prekvapuje ma preto, že svoj list neadresujete práve im," uviedol poslanec na adresu Kotlebu.
     
Kukan odsúdil Kotlebovo stanovisko, podľa ktorého otvorenie sa EÚ neprinesie Ukrajine - podobne ako Slovensku - "nič dobré".
     
"Som presvedčený, že aj napriek mnohým problémom, Slovensko svojim vstupom do EÚ veľa získalo. Zvýšil sa náš hospodársky rast, zväčšil sa export a tisíce ľudí si našlo prácu. Slovensko v rokoch 2014-2020 dostane z európskeho rozpočtu čistý príspevok vyše 13 miliárd eur. Janukovyčova Ukrajina musí na druhej strane každých niekoľko mesiacov obnovovať zmluvy s Ruskom o dodávkach plynu a požičiavať si 15 miliárd eur mesačne, aby nezbankrotovala," zareagoval Kukan na Kotlebove slová. 
     
Europoslanec v tejto súvislosti pripomenul, že Slováci sa k EÚ otvorene hlásia a mnohí z nich podľa prieskumov dôverujú európskym inštitúciám viac ako slovenským.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona